Броят на извършените аборти не се влияе от това дали те са легални в съответната страна, или не са

Една от всеки четири бременности завършва с аборт. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО) и института "Гутмахер", съобщава Би Би Си.

Според данните от доклада между 2010 и 2014 г. годишно се извършват 56 млн. аборта, което е значително по-високо от очакваното. За сравнение между 1990 г. и 1994 г. техният брой е бил 50 млн.

Увеличеният брой на извършените аборти обаче се наблюдава най-вече в развиващите се страни по света, като основна причина за това е увеличаването на населението и желанието за по-малки семейства. 

За сметка на това в по-бедните райони положението остава непроменено. Учените не предвиждат това да се промени в следващите 15 години. 

Виж още: 99% спокойствие през бременността

В същото време в по-богатите страни се забелязва спад на извършените аборти от 25% на 14% за всеки 1000 жени в репродуктивна възраст.

Изследването отбелязва също, че броят на извършените аборти в отделни държави е относително сходен, независимо от това дали той е разрешен от закона, или не. Според учените законите, забраняващи аборта, не ограничават броя на извършените такива процедури, а вместо това могат да доведат до тяхното провеждане в несигурни и опасни условия.

Най-голяма честота на извършени аборти има в Латинска Америка, където една от всеки три бременности завършва с по този начин. Леко покачване на абортите се забелязва и в страните от Западна Европа, като според учените това се дължи на голямата миграция от Източна Европа и Азия.

Виж още: 5 секс особености на американците, които ни карат да ги мислим за луди

Според д-р Бела Ганатра от СЗО е необходима повече достъпност до контрацептиви.

"Високите нива на аборти, които виждаме в нашето проучване, осигуряват още повече доказателства за нуждата да подобрим и разширим достъпа до контрацептиви. Инвестирането в съвременни методи за контрацепция биха били стрували далеч по-малко на жените и обществата, отколкото нежеланите бременности и рисковите аборти", коментира д-р Гантра.

Източник: Би Би Си