Сексуалните културни различия, които карат европейците да гледат със съмнение към САЩ

Американците са странни. Не самите като хора, те са си абсолютно нормални, но като културни особености. За един европеец поведението на американците често може да се стори меко казано странно, особено като става въпрос за секс и сексуална култура. Ето например някои от най-откачените неща в американската култура, свързани с половите въпроси.

Насилието е ок, стига да няма голи гърди

Преди да навърши 18 години средностатистическото дете в Америка става свидетел на над 200 хил. акта на насилие и над 16 хил. убийства по телевизията. Не само това, ами и самото насилие става все по-брутално. Допълнително с това голяма част от популярните видеоигри преливат от насилие и възможности да пръснеш главата на някого с пушка или да премажеш проститутка с автомобил.

Но, Боже опази, случайно да не се покажат някакви цици по телевизора. Нека си спомним например онзи момент, когато по време на Супербола през 2004 г. Джъстин Тимбърлейк случайно (или не) разкъса блузата на Джанет Джаксън и там за секунда се видя гърдата ѝ. Това се превърна в един от най-големите скандали на годината, накарал хиляди американски пуритани да роптаят. Накрая телевизията, предавала Супербол Си Би Ес накара Джанет Джаксън да се извини на всички американци, че ги е обидила по този начин. 

И ако в САЩ филмът "Фрида" със Салма Хайек в главната роля е забранен за лица под 16-годишна възраст заради "проблемни сцени", в Холандия той се препоръчва за лица над, забележете, 6-годишна възраст. За сметка на това холандците са оценили за 16+ много филми с насилие, които в САЩ се препоръчват за аудитория над 13 години.

Пуританската фалшива скромност и превзетост

За държава, която не може да продаде и хамбургер, без в рекламата да има намесени красиви жени в безкрайно оскъдно облекло, американците са доста големи пуритани. Така например един щатски сенатор похарчил 8000 долара, за да покрие гърдите на статуя. 

Американците са толкова заети да заклеймяват секса в училище като нещо лошо (въпреки че филмите и телевизията им не го прави - погледнете броя на риалити форматите за бременни тийнейджърки по MTV например), вместо да ги вложи в качествена образователна програма по тези въпроси, че съответно броят на бременностите във възраст под 20 години е над 41 на 1000 при нормални за Европа 7-8 на 1000. 

Виж повече: Десет нелепи секс закона от САЩ

Страхът от прегръдки

Да кажем, че прегръдката между сравнително близки хора е нещо нормално и показва някаква що годе емоционална стабилност. Въпреки това американците силно се смущават, когато нещата опрат до това някой да ги прегърне. Тяхната култура е една от най-отричащите подобна близост и докосването като цяло. Глобално изследване върху физическите контакти показва, че американците са сред страните с най-ниски нива на докосване между отделните хора. Тук контраститрат страни като Испания, Гърция и Италия, при които докосването е нещо съвсем нормално (дори малко повече от обикновено). 

Дали пък тази неспособност за прегръдки не дава и една от причините за толкова високите нива на насилие в САЩ. Изследване на Обединените нации върху престъпността и наркотиците показва, че в Щатите има едни от най-високите нива на убийства - 4,8 на 100 хил. души. Това, сравнено с 1 на 100 хил. в Холандия, 1,2 на 100 хил. във Франция, Португалия и Ирландия или с 0,3 на 100 хил. в Исландия, е твърде много. 

Виж повече: Има ли равенство между половете в секса?

Насилие срещу абортите

За един средностатистически европеец абортите не са толкова голяма тема. Ако една жена не иска да има дете, но случайно е забременяла, тя отива и си прави аборт. И освен крайните религиозни групи никой не се възмущава. В САЩ обаче това е сериозна тема и много хора стигат дори до крайности. За последните 20 години в САЩ анти-аборт групи са убили поне 8 души, а деяния като разбивания на клиники за аборти, нападения над служители, тормоз, отвличания и като цяло вандализъм се случват ежегодно.

Уклон към обрязвания

Наистина в обичаите на евреите обрязването е важен ритуал, а в Америка има много евреи, но някак е странно, когато хора извън тези общности се решат на такава процедура. А такива има доста. Годишно в САЩ се извършват средно по 1,4 млн. обрязвания. През 2013 г. Съветът на Европа прие резолюция, с която обявява обрязванията за нарушаване на физическия интегритет на децата. За сметка на това се оказва, че според изследвания в САЩ жените имат в по-голяма степен предпочитания към обрязани пениси. 

Източник: Bulevard.bg / alternet.org