Ако искате да впечатлите приятели с познания за изисканото бяло вино и за това как се поднася то

Разнообразието на бели вина идва от големия брой разновидности грозде, методите за производството на вино, както и съотношението на остатъчната захар.

Бялото вино съществува в продължение на най-малко 2500 години и именно на днешната дата честваме неговия празник. Днес са ни познати сухи и пенливи бели вина, които се съчетават с различни храни.

Ето с какво да консумираме бялото вино, така че да си доставим пълно удоволствие:

Шардоне е най-популярният вид бяло грозде от 90-те години насам. Франция, Австралия и Калифорния (САЩ) са основните производители. Това пенливо вино е подходящо да се консумира с морски деликатеси и по-специално сьомга, както и с пилешко месо.

Совиньон Блан се отглежда предимно в района на Бордо (Франция). Обикновено има лек билков или плодов привкус. Универсално е при консумация на птиче месо и салати.

Семийон е вино с предимно смокинов характер. Поднася се с миди и паста с морски деликатеси.

Бялото вино и храната

Мускат е сладко вино, което е добре да бъде консумирано самостоятелно, без храна. Но все пак може да го сервирате с плато плодове - предимно цитрусови.

Пино Гриджо е универсално вино, което основно може да бъде консумирано с тайландски ястия или пикантни китайски блюда.

Гевюрцтраминер не е особено популярен в България. Много ароматно вино, което се съчетава с червени меса - телешко, свинско или колбаси. Произвежда се основно в Елзас (Франция).

Ризлинг е много по-леко от Шардонето, но е популярно сред любителите на вина както в Германия, така и във Франция. Киселинността му го прави чудесна добавка към японски храни, риба тон и сьомга.

Източник: Kulinaria.bg