Президентът разкритикува депутатите за решението им да пуснат всички въпроси от референдума без редакция

Депутатите приеха предложението за провеждане на национален референдум, внесено от "Шоуто на Слави". 

Инициативата беше подкрепена със 131 гласа "за", 18 "против" и 1 "въздържал се". 

Предложението за иницииране на референдум беше внесено от инициативен комитет, който бе събрал около 600 000 подписа на гражданите.

Виж още: Трябва ни промяна, но този референдум не е начинът

Въпросите остават непроменени и гласят: 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Така на изборите за президент ще трябва да дадем отговор и на тези въпроси. 

Плевнелиев с остра реакция

Президентът Росен Плевнелиев разкритикува днешното решение на Народното събрание за приемане на референдума на "Шоуто на Слави" без корекции по въпросите.

Несъгласието му дойде по-специално върху оставянето на въпроса за електронно гласуване, тъй като народът вече се произнесе по него на референдум миналата година. Според държавния глава е необяснимо защо е нужно българският народ да се пита за едно и също нещо по няколко пъти.

"Няма да скрия своето притеснение от днешния дебат в Народното събрание. За мен е необяснимо, че народните представители с лека ръка вчера говориха за противоконституционност на някои от въпросите, днес обаче не стана и дума за това, просто се отказаха от отговорност и прехвърлиха на някоя друга институция", подчерта президентът.

Той попита дали депутатите желаят да извадят най-доброто от пряката демокрация или най-лошото.

"За мен има много въпроси от това, което се случи днес в Народното събрание, ще мислим много в президентската институция и в много скоро време ще направя изявление към народа, чрез уважаваните медии от гледна точка на това, какви ще бъдат моите действия, крайно неразбираемо, нелогично е да провеждаме референдум по един и същи въпрос в рамките на една година два пъти", допълни Росен Плевнелиев.