Те са достигнали до некласифицирана, но чувствителна информация

Руски хакери са влезли в системата за сигурност на Белия дом и стигнали до некласифицирана информация. За последните месеци те са имали достъп в реално време до системата на Държавния департамент, съобщава Си Ен Ен.

Хакерите са получили достъп до некласифицирана, но чувствителна информация като подробности за програмата на президента, които не би трябвало да бъдат обществено достояние.

Не се потвърждава руската следа, но сериозно се намеква за нея

Помощникът на президента Барак Обама по националната сигурност Бен Родс не потвърди информацията директно информацията, че атаката е дело на работещи за руското правителство хакери, но заяви, че Русия работи активно в сферата на кибершпионажа.

"Няма да влизам в детайли за това как оперираме в сферата на киберсигурността. Но може да се каже ,че Русия определено развива активна дейност киберпространството и в сферата на шпионажа. Предприемаме мерки за сигурност." - коментира Родс.

Една от най-сложните атаки срещу Белия дом

С разследването на случая са се заели всички разузнавателни агенции в САЩ, тъй като това може да се счита за една от най-сложните атаки срещу Белия дом правени някога.

Атаката е направена от различни компютри в цял свят, за да се скрият следите от кодове и други маркери, които биха насочили разследващите към правителството на Русия.

Източник: Си Ен Ен