Полицаи и пожарникари ще дежурят около църквите за празника

От МВР и тази година ще проявят особено внимание около мерките за сигурност по време на Великденските празници.

Проверки по църкви и параклиси

Към момента служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са проверили 1404 манастири, църкви и параклиси преди великденските богослужения, като в 371 от обектите са констатирани 588 нарушения на изискванията за пожарна безопасност, се казва в съобщение до медиите.

Най-честите нарушения и тази година са свързани с липса или неизправност на евакуационно осветление, липса или неактуализирана организация по пожарна безопасност, недостатъчен брой или неизправни уреди за пожарогасене и др.

По места на църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на противопожарните правила и норми. За отстраняването на констатираните нарушения са връчени 364 писмени разпореждания и са приложени четири принудителни административни мерки, с които е преустановена експлоатация на уреди и съоръжения с ограничено действие.

Дежурни полицаи и пожарникари около храмовете 

По време на богослуженията в София и областите Бургас, Монтана, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Смолян, Сливен, Хасково и Шумен 89 служители на ГДПБЗН ще дежурят в близост до най-големите православни храмове.

Във връзка с предстоящите Великденски празници ГД „Национална полиция” е разпоредила допълнителни мерки за повишаване на безопасността на пътното движение. Те са предвидени след анализ за повишения риск от тежки пътно-транспортни произшествия във времето преди, по време и непосредствено след празничните дни. Миналата година, само за дните от 17 до 21 април, в страната са регистрирани 89 тежки катастрофи, при които са загинали 15 и ранени 126 души.

За предстоящите празнични и предпразнични дни, в часовете с най-висока интензивност на движението, е разпоредено засилено присъствие, контрол и регулиране на движението по международните и главни пътища, в чиито райони има участъци с временна организация на движението, конфликтни участъци, пътни възли и кръстовища, бензиностанции и крайпътни паркинги, мотели и заведения, при входно-изходните артерии на столицата и другите големи градове.

Най-висока интензивност на движението се очаква на 9 април от 11.00 до 22.00 ч., на 10 април от 8.00 до 18.00 ч. и на 13 април от 10.30 до 23.00 ч. От "Пътна полиция" призовават да се шофира с повишено внимание.

Източник: МВР