Любимият актьор празнува 50-годишнината си след продълженията на "Трите хикса", "Пазители на галактиката", "Бързи и яростни" - и подготвя още филми в поредиците...

Вин Дизел, току-що навършил 50, е емблематичното лице на няколко филмови поредици, с които са свързани и бъдещите му творчески планове.

В "Бързи и яростни", от която неотдавна излезе осми филм (и се готвят още поне два!), е Доминик Торето.

В "Хрониките на Ридик", започнали с "Пълен мрак" (2000), е Ричард Ридик, който трябва да се появи наново в подготвяния Furia.

В продълженията на "Трите хикса" и "Пазители на галактиката" е съответно Ксандър Кейдж и гласът на Грут - който очакваме да чуем и в предстоящия "Отмъстителите: Infinity War", събрал всички супергерои от комиксите на "Марвъл".

Виж още: Ето защо Вин Дизел е любимият ни актьор!

Най-популярният актьор във "Фейсбук" има над 100 млн. почитатели в социалната мрежа и редовно ги информира за всичко актуално около себе си - или просто танцува за тях като Бийонсе. В началото на тази година той дебютира и в "Туитър" - със снимка, на която е гол до кръста, а текстът гласеше: "Благодаря ви за обичта".

Какво още (не) знаем за него?

Роден е в Калифорния, а истинското му име е Марк Синклер. Има брат близнак на име Пол Винсънт - и в навечерието на 50-годишния им рожден ден сподели в профила си обща снимка с него.


Майка им е психоложка и астроложка, а баща си не познават - израснали са с пастрока си Ървинг Винсънт, преподавател по актьорско майсторство и театрален мениджър в Ню Йорк.

Трупа опит на театралната сцена още като дете, а артистичния си псевдоним Вин Дизел приема още като тийнейджър, когато благодарение на своята мускулеста физика си изкарва хляба като охрана в нюйоркски клубове.

Фотогалерия: Вин Дизел

Учи филология, но не завършва колежа, а заминава за Холивуд, за да търси актьорски изяви. Първите му опити да пробие там са неуспешни и се връща в Ню Йорк.

За три дни и с 3000 долара бюджет заснима късометражния филм Multi-Facial ("Многоликият", 1995), който е показан на кинофестивала в Кан.

20-минутната лента е вдъхновена от неговите собствени преживявания по кастингите заради цвета на кожата му - нито твърде светъл, за да е бял, нито достатъчно тъмен за чернокож.

Следва пълнометражният му дебют Strays (Бездомници, 1997), където отново е режисьор, сценарист и играе главния герой, наркодилър.

Стивън Спилбърг е впечатлен и създава специално за него второстепенен персонаж в "Спасяването на редник Райън" (1998), който става и първата му голяма роля. Вин Дизел озвучава и Железния гигант в едноименната анимация на Брад Бърд (1999)...

Виж още: Вин Дизел като Железния гигант

Помните го от "Умиротворителят" (2005)? Грижите за децата не са му чужди, защото е многодетен баща - от 10-годишното си съжителство с Палома Хименес той има син на име Винсънт и две дъщери - Хания и малката Полин, кръстена на покойния му приятел и колега Пол Уокър. Големите деца вече го придружават и по кинопремиерите.

Юбилейната си 2017-а ознаменува със завръщане в три емблематични свои роли, а миналата есен се появи в Billy Lynn’s Long Halftime Walk (Дългата разходка на полувремето) на реж. Анг Лий. В екранизацията по едноименния бестселър на Бен Фаунтин той изпълни поддържаща роля заедно със Стив Мартин, Кристен Стюарт, Крис Тъкър и Гаред Хедлънд.

Сюжетът проследява от първо лице историята на 19-годишния редник Били Лин (дебютантът Джо Алвин), който се проявява геройски при сражение в Ирак и е върнат временно у дома за триумфално турне, чиято кулминация е по време на футболен мач...

Филмът показва какво се е случило на фронта в действителност и как реалностите на войната контрастират на масовото възприятие за конфликта в самите САЩ.

Виж още: Официално: Войната в Ирак е била грешка

През януари, преди пролетните блокбъстъри "Бързи и яростни 8" и "Пазители на галактиката 2", по кината мина "Трите хикса: Отново в играта".

15 години след първата му поява спортният ентусиаст, превърнал се в супершпионин, излезе от самоналоженото си изгнание, за да намери смъртоносно оръжие, познато като Кутията на Пандора...

Като неговия посредник агент Гибънс на екран се завърна и Самюъл Джаксън. Партнираха им Нина Добрев, Дони Йен, Руби Роуз и Тони Колет.