Вин Дизел отстъпва на Риана, Еминем и Шакира, но за българите в социалната мрежа е номер 1!

Данните са събрани от анализаторите Socialbakers по повод 10-годишнината на социалната мрежа, отбелязана в началото на февруари.

Виж още: Десетилетието на "Фейсбук" в дати и числа

Риана / Rihanna има над 85 млн. почитатели във "Фейсбук", от които близо 15 млн. в САЩ. Числото надвишава в пъти населението на родината й Барбадос, което не надхвърля и 300 хиляди души.

"Богът на рапа" Еминем / Eminem е харесван от близо 82 млн. потребители на "Фейсбук", като само в САЩ те са 21,5 млн. Над милион и половина нови фенове са дали Like на профила му само от началото на 2014 г.

Еминем на Европейските музикални награди на MTV в Амстердам, 10 ноември 2013 г., където стана единственият изпълнител, прибрал две отличия за вечерта - в категорията "Хип-хоп" и почетния приз "Глобална икона". Снимка: MTV/Getty Images

Бройката на Шакира / Shakira също надхвърля 81 млн., като едва 1,7 млн. от нейните "Фейсбук" фенове идват от родната й Колумбия. С анонсирането на новия си албум и дуета с Риана Can't Remember To Forget You през последния месец тя е привлякла нови 4,4 млн. почитатели, сочи статистиката, цитирана от "Холивуд рипортър".

Майкъл Джексън не е между живите, но това не пречи да бъде харесван във "Фейсбук" от почти 70 млн. потребители, сред които американците са 13,2 млн.

С близо 65 млн. поддръжници, 11,1 млн. от тях американци, Вин Дизел / Vin Diesel е най-популярната звезда във "Фейсбук" извън музикалния бранш. Според актуалните данни, от месец насам и той е привлякъл още 4,5 млн. нови фенове.

Фотогалерия: Вин Дизел

Актьорът от "Ридик" и "Бързи и яростни" се нарежда на трето място и в българския Топ 10, с над 420 хил. потребители у нас. Статистиката го сочи и за най-харесваната знаменитост от българите, като изпреварва Краси Радков, Риана и Еминем, Преслава, Васил Левски (!), Джейсън Стейтъм, Виктор Калев, Джеки Чан и Селена Гомес.

В световен мащаб Хари Потър обаче е по-популярен от него - екранизацията по романите на Дж.К.Роулинг има над 68,4 млн. почитатели.

Макар че финалният осми филм излезе през 2011 г., феновете не бързат да забравят поредицата, а броят на почитателите й в САЩ и Индонезия е практически равен.

Виж още: Кой е Робърт Галбрейт?

Подобен успех има и "Титаник", който шества по екраните преди повече от 16 години и се завърна в 3D формат през 2012-а. Любовната история, разказана от Джеймс Камерън на фона на зрелищното корабокрушение, има близо 48 млн. харесвания във "Фейсбук". Най-голямата група, почти 5 млн., са от Индия, а американците съставляват 1/10 от общия брой почитатели.

Но докато филмите за Хари Потър бяха дело на различни режисьори, касовите хитове на Джеймс Камерън го правят най-популярния кинотворец във "Фейсбук". Фантастиката от 2009 г. "Аватар", чиито продължения предстоят, има над 50 млн. харесвания в социалната мрежа, като от САЩ идват само 7 млн. от тях.

Друга популярна филмова поредица във "Фейсбук" е "Шрек" / Shrek с близо 45 млн. харесвания, от тях 7,6 млн. с американски адрес. Неслучайно от киностудията "Дриймуъркс" решиха да разширят територията и обявиха наскоро създаването на издателство DreamWorks Press.

Вампирите са по петите на Шрек: екранизацията на сагата "Здрач" / Twilight Movie, с пет филма по четирите романа на Стефани Майър - "Здрач", "Новолуние", "Затъмнение" и "Зазоряване" - е привлякла 44 млн. фенове във "Фейсбук", голям процент от които (10 млн.) са от САЩ.

По-популярна от всеки филм обаче е една поредица за малкия екран - "Семейство Симпсън" / The Simpsons, която има над 70 млн. фенове във "Фейсбук", 13,7 млн. от тях - на родна територия. Анимационният сериал за възрастни се излъчва от декември 1989 г. по американската "Фокс" и понастоящем е в юбилейния си 25-и сезон.

Други две тв поредици в същия жанр - анимационна комедия за възрастни, са "Семейният тип" / Family Guy и "Саут парк" / South Park, които също съперничат по популярност на кинохитовете. Първата има повече от 55 млн. харесвания във "Фейсбук", като почти половината идват от Щатите; втората е с почти 49 млн. почитатели, а американците съставляват над 1/4 от тях.

С повече от 46,5 млн. фенове (четвърт от тях в САЩ) е и най-популярният детски сериал в социалната мрежа - анимацията "Спондж Боб Квадратни гащи" / SpongeBob, макар че потребителите се предполага да са над 13-годишна възраст, уточнява "Холивуд рипортър".

От миналата есен любимите персонажи от морското дъно - Спондж Боб, Г-н Рак, Сепия, Гари, Патрик и Санди - се подвизават у нас и по детския канал Nickelodeon.

"Д-р Хаус" / House приключи през май 2012, но все още е хит във "Фейсбук" с над 44 млн. почитатели, четвърт от тях в САЩ и близо 240 хил. у нас, което го прави най-харесвания сериал от българите в социалната мрежа. Звездата на поредицата Хю Лори междувременно се посвети изцяло на блуса, като миналата година издаде своя втори студиен албум Didn't It Rain.

"Господари на ефира" / Gospodari, също с почти 240 хил. фенове, и сериалът "Стъклен дом", с малко над 230 хил., са най-харесваните във "Фейсбук" тв предавания от българския тв ефир, показват данните за България. Двете родни продукции изпреварват следващия US сериал, "Двама мъже и половина" / Two and a Half Men, който също събира повече от 200 хил. български "Like" (от общо над 30 млн.).

Макар да не попадат в категорията на знаменитостите, Димитър Бербатов и Бойко Борисов са най-популярните българи във "Фейсбук". Футболистът, който вече изигра първия си мач с отбора на френския "Монако",  събира почти 295 хил. почитатели у нас и близо 1,9 млн. в световен мащаб.

Според статистиката на Socialbakers за България бившият премиер на ГЕРБ е лидер при политиците с над 263 хил. харесвания, като следващото име от партийните водачи - Сергей Станишев, има малко над 32 хил. персонални фенове.