Resident Evil: The Final Chapter, в който Мила Йовович се бори за шести път със зомбита и злата корпорация "Ъмбрела", е по кината от този петък, 27 януари

Мила Йовович е едва на 41, но вече е решила да се раздели с най-популярната си героиня - Алис от "Заразно зло".

Поредицата по популярните видеоигри Resident Evil започна през 2002-ра и събра над 1 млрд. приходи, като се превърна в семейно начинание, режисирано от третия й съпруг Пол У.С.Андерсън, който за пореден път е и сценарист.

Продуцентът Джеръми Болт, който работи съвместно с него от четвърт век насам, вкл. по всички Resi-филми, си спомня: "През 2002-ра се върнах в Англия и направих няколко малки филма, а Пол се окопа в дома си във Венис Бийч, където цял месец игра видеоигри. Неочаквано ми се обади, за да ми каже: "Играх Resident Evil и мисля, че трябва да вземем филмовите права."

"Заразно зло: Финалът", по кината у нас от 27 януари, е шестият и - както личи от заглавието - последен филм за зомби апокалипсиса.

Сюжетът му тръгва веднага след събитията в предходния "Заразно зло 5: Възмездие" (2012), който донесе на Йовович номинация за антинаградата "Златна малинка".

Във "Финалът" героинята й се завръща към първоизточника на Т-вируса в Ракуун сити, където се опитва да унищожи инфекцията веднъж завинаги. 

След съкрушителното поражение във Вашингтон и разгрома на личната й армия в предишния филм, сега тя получава последен шанс да спаси човечеството от финалния етап в плана на корпорация "Ъмбрела".

В Ракуун сити, един от последните бастиони на борбата със зомби апокалипсиса, Алис се свързва с група оцелели, сред които има и нейни стари познати.

В надпревара с времето тя се изправя за последно срещу орди немъртви плюс чудовищни нови мутанти, докато хората са на ръба да изчезнат от лицето на Земята...

"Феновете могат да очакват една по-уязвима и по-човечна Алис - и един по-отчаян и по-объркан свят - обяснява продуцентът. - Героите са на края на силите си, което ни дава усещането, че човечеството е напът да изгуби битката с Т-вируса и Umbrela Corp."

Към актьорския състав отново се присъединяват Али Лартър, Шон Робъртс и Иън Глен ("Игра на тронове") заедно с няколко нови попълнения начело с нашумялата Руби Роуз, която в момента е по кината и с "Трите хикса: Отново в играта".

Виж още: Вин Дизел в любопитни факти (видео)

"Една поредица е обречена на провал, ако при излизането на трейлъра за следващата част зрителят си каже "О, това ми напомня на предишния филм! Имам чувството, че вече съм го гледал." Трябва да бъдеш оригинален, докато им предлагаш нещо, с което все пак публиката е запозната", убеден е Болт.

За по-голям ефект подгряващият трейлър беше озвучен с Paradise City на "Гънс енд роузес".

"Първият филм е заснет в Германия и се разгръща  главно под земята, вторият - в Торонто, с близо два месеца нощни външни снимки. Третият филм е заснет в Мексико, насред нещо като пустинен път, четвъртият филм е сниман в Лос Анджелис, а петият - изцяло в студио", припомня продуцентът.

Сега снимките на открито в Южна Африка са дали възможност на екипа начело със сценографа Едуард Томас (сериалите "Доктор Ху" и "Торчууд") да обрисуват един по-мащабен постапокалиптичен свят, като същевременно пресъздадат емблематичните места от първия "Заразно зло" (2002).

Сред локациите е и изоставен завод за цимент в гъсто населен район на Кейптаун, а ключовите сцени включват интериора на контролната зала в Кошера и масивен подземен бункер.

Продукцията обаче беше съпътствана от множество трудности - като се започне от забавянето на снимките заради бременността на главната актриса с второто й дете и се стигне до тежката катастрофа на снимачната площадка в ЮАР, която осакати нейната дубльорка в каскадите...

Междувременно Мила е в актьорския състав на предстоящия "Шок и ужас" на Роб Райнър, посветен на американската инвазия в Ирак през 2003-та. Войната е представена през погледа на група журналисти, които така и не са убедени, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово унищожение.