"Трансформърс: Последният рицар" ни връща далеч назад във времената на крал Артур, за да ни запрати после в днешна Англия, украсена с актьорското присъствие на сър Антъни Хопкинс и гласа на иконома от "Имението Даунтън"

Майкъл Бей нямаше намерение да режисира други филми от поредицата "Трансформърс" след "Ера на изтребление" (2014). Сега обаче е отново на линия за финален, пети път с "Трансформърс: Последният рицар", на който е и изпълнителен продуцент.

Виж още: Китай става най-важният кинопазар

Марк Уолбърг се завръща като Кейд Йегър, а в битката му за спасяването на света се присъединяват английски лорд (сър Антъни Хопкинс) и университетска преподавателка от Оксфорд (Лора Хадок, сериала "Демоните на Да Винчи")...

Сблъсъкът между видовете е още по-мащабен, а фантазията на сценаристите - още по-развинтена. Майкъл Бей демонстрира познатия размах (с бюджет над 200 млн.), "Индъстриъл лайт енд меджик" - майсторски визуални ефекти, но кинокритиците определят "Трансформърс 5" като най-слабият досега; шумно и бездушно зрелище, тотална какофония.

Най-красноречив е Питър Травърс от сп. "Ролинг стоун", който му дава нула звезди и отбелязва, че другите разочароващи блокбъстъри тази година изглеждат като шедьоври в сравнение с този...

Лошите отзиви едва ли ще осуетят плановете за още продължения - след като предишните Трансформърс" донесоха 3,5 млрд. долара, шестата част е насрочена за лято 2019, а догодина се очаква и самостоятелен филм за Бъмбълби.

Сър Антъни Хопкинс, който на 31 декември навършва 80, е и гласът зад кадър в началните кадри - батална сцена с крал Артур, рицарите от Кръглата маса и Мерлин (Станли Тучи в нова роля).

Действието след това се пренася за кратко зад Океана, за да се върне отново на Острова за поредната порция британска екзотика в холивудските блокбъстъри: провинциален замък, панорами на Темза, автомобилна гонка по лондонските булеварди, Стоунхендж като арена на финалния сблъсък и роботът иконом Когман - който прилича на Трипио от "Междузвездни войни", говори с гласа на г-н Карсън от сериала "Имението Даунтън" и се превръща в сребрист "Астон Мартин DB11"...

Оказва се, че трансформърите и хората водят съвместно съжителство поне от V век насам, а любимият ви Бъмбълби дори се е сражавал с нацисти (и събратята му, а не Червената армия са допринесли за разгрома на Третия райх).

Пазители на многовековната тайна, която лордът разкрива на Последния рицар, са били някои от най-великите личности в историята на човечеството - сред тях Стивън Хокинг и главният герой от първите три "Трансформърс" Сам Уитуики (Шая Лабъф).

Междувременно Оптимус Прайм узнава, че е виновен за гибелта на родната си планета Кибертрон и че на Земята е скрит артефакт, който би я върнал към живот...

Освен Марк Уолбърг и Станли Тучи, в актьорския състав се завръщат Джон Тортуро и Джош Дъмел от първата трилогия.

Омар Си ("Ад", "Недосегаемите") дава своя френски акцент на бойния другар на Бъмбълбий, аутобота Хот Род, който се трансформира в "Ситроен DS", а след това и в актуалното "Ламборгини Centenario LP770-4".

Ново лице е и 15-годишната Исабела Монер, певица и актриса от тийнсериала 100 Things to Do Before High School (100 неща за правене преди гимназията), която е наполовина перуанка.

Главната женска роля обаче е поверена на Лора Хадок, която наскоро роди първо дете на съпруга си Сам Клафлин ("Игрите на глада").

Тук тя партнира на звездата Марк Уолбърг, когото виждаме с меч(а Екскалибур) в ръка на кадър от снимачната площадка.

"От векове се смята, че победата е непостижима без саможертва. Два вида във война - плът срещу метал. Оптимус Прайм ни изостави. При 100 милиарда трилиона планети в Космоса сигурно ви се иска да знаете защо продължават да идват все тук...", нареждаше в подгряващия трейлър задкадровият глас на Антъни Хопкинс.

Ако имате два и половина часа за губене, може да откриете отговора лично. "Трансформърс: Последният рицар" е по кината на 3D от този петък.

В началото останките на главния аутобот се носят в безтегловност из Космоса, но той възкръсва и дори се събира отново с Бъмбълби, а двамата са основните герои върху плаката на филма.