След като индианци и военни части заедно спряха проекта за нефтопровод в Дакота, ветераните поискаха символична прошка от индианците за извършените срещу тях престъпления

В казиното в Стендинг Рок, щата Дакота, в понеделник се състоя церемония, на която американски ветерани поискаха прошка от индианците за извършените спрямо тях престъпления в хода на историята.

Протестите на сиуксите срещу нефтопровода започнаха още през април. Към тях се присъедини и инженерният корпус на американската армия, която отказа да допусне проектът да мине под язовира Оахеq и настоя да се потърси алтернативен маршрут.

Хората в Северна Дакота се притесняваха, че проектът ще замърси водите.

Освен това се предвиждаше нефтопроводът да мине през земите, където сиуксите погребват своите мъртви.

Към протестите се включиха хиляди американски ветерани.

Ues klark ml i drugi veterani kolenichat za proshka pred lenard krou dog

Уес Кларк младши и други ветерани поискаха прошка от Ленърд Кроу Дог

След тази историческа победа за хората от Северна Дакота се състоя и церемония, на която вождът Ленард Кроу Дог прости символично на Уес Кларк-младши, син на пенсионирания армейски генерал и бивш върховен главнокомандващ на НАТО ген. Уесли Кларк.

"Мнозина от нас, включително самият аз, сме от военни части, които са ви наранявали години наред. Ние дойдохме. Ние ви победихме. Ние взехме земята ви. Ние подписахме договори, които нарушихме. Ние откраднахме минералите от вашите свещени хълмове. Изсекохме лицата на президентите си върху вашите свещени планини. Взехме още повече от земите ви, а после взехме и децата ви, после взехме езика ви и се опитахме да унищожим този език, който ви е даден от Бог и ви е даден от Създателя. Ние не ви уважавахме, ние замърсихме земята ви, ние ви наранихме толкова много пъти, но сега идваме да ви кажем, че съжаляваме. Ние сме тук, на ваше разположение, и ви молим за прошка", се казва в обръщението, цитирано от "Салон".

Nay vazrastnata zhena ot lakota pregrashta veterankata tatyana makliy

Мария Д. Майкъл, най-възрастната жена от лакота (вляво), прегръща ветеранката Татяна Маклий по време на церемонията

Това е исторически символичен жест на искане на прошка за вековете потискане на индианците и почитане на приноса им да опазват земята от строежа на газопровода в Дакота.

Veterani priemat blagosloviya ot mestnite indiantsi

Ветерани приемат благословия от местните индианци и обещават да продължат борбата срещу изграждането на нефтопровода

Източник: "Хъфингтън пост"