"Трансформърс: Ера на изтребление" тръгна с глобален боксофис над 300 млн. долара и почти еднакви приходи в САЩ и Китай, където показаха тенденция дори да изпреварят американците

Четвъртият филм на Майкъл Бей за трансформърите - "Ера на изтребление", събра близо 135 млн. долара приходи от първите пет дни на прожекции в Китай, където е по-популярен, отколкото в САЩ, където боксофисът е 121 млн.на фона на негативните отзиви от кинокритиката. 

За сравнение - предишните три заглавия от поредицата са донесли общо около 165 млн. долара приходи от Китай, припомня професионалното издание "Върайъти".

Фотогалерия: Новите коли и лица в "Трансформърс-4"

Има изгледи да бъде надминат и рекордът на "Аватар" (2009) от 217,7 млн. долара, смятат от "Чайна муви медия груп", които са най-големите дистрибутори на местния пазар, а сега за първи път партнират на холивудска киностудия.

Фактът, че още през премиерния уикенд в азиатската държава почти достигнаха приходите от американския пазар (90 млн. срещу 100 млн. долара) накара анализаторите да прогнозират, че Китай ще стане най-големият кинопазар в света много по-скоро от очакваното - в рамките на пет-шест години.

Марк Уолбърг, на фона на актрисите Никола Пелц и Ли Бинбин, позира за снимка по повод китайската премиера на "Трансформърс: Ера на изтребление", която се състоя в Шанхай на 22 юни

За касовите US филми е рядкост представянето зад граница да е по-силно, отколкото у дома, отбелязва още "Върайъти".

Това е особено трудно постижимо в Китай, където водят протекционистична политика и позволяват в страната да се прожектират само 34 чуждестранни продукции годишно.

Освен това чуждите компании могат да задържат едва 25% от боксофис печалбите, докато копродукциите не са подложени на такъв стриктен контрол и се третират като местни филми, обясняват от Българската редакция на Радио Китай.

Майкъл Бей показва на оператор как да нагласи камерата на снимачната площадка на "Трансформърс-4: Ера на изтребление" в националния парк Вулонг карст в Югоизточен Китай

Виж още: Най-големите три компании в света са китайски

Холивудските кинотворци се опитват все повече да добавят китайски елементи към филмите си, което им гарантира повече касови приходи в Китай.

Типични примери от последните години са "Карате кид", "Лупър: Убиец във времето" и "Железният човек-3", където специално за китайските зрители бяха включени сцени с най-голямата им звезда Фан Бинбин. Тя участва и в тазгодишния "X-Men: Дни на отминалото бъдеще".

Фан Бинбин като една от X-Men в "Дни на отминалото бъдеще". Най-голямата знаменитост в Китай за последните две години (според местното издание на "Форбс") има договор за още четири филма от поредицата

В "Трансформърс: Ера на изтребление" участва друга китайска актриса - Ли Бинбин, световната премиера се състоя в Хонконг, където бяха снимани сцени от филма, а след това целият екип бе в Шанхай за закриването на международния кинофестивал.

Зрелищният фантастичен екшън е поредното доказателство и за значението на премиум форматите. С 10 млн. долара IMAX кината в Китай удвоиха досегашния си рекорд, държан от "Хобит: Пущинакът на Смог", а 10,7 млн. приходи от IMAX екраните в САЩ осигуриха на филма второ място в класацията на гигантския формат за всички времена.