Черно-бялата драматична комедия на Александър Пейн има четири прожекции в програмата на So Independent 2013

Режисьорът, спечелил два "Оскара" с адаптираните сценарии на "Отбивки" и "Потомците", този път снима в главната роля холивудски ветеран от третата възраст - Брус Дърн (баща на актрисата Лора Дърн), който навърши 77 малко след като взе с този филм актьорския приз от Кан 2013.

Героят му е беден старец, който живее в Монтана, но постоянно бяга от къщи, за да отиде в Небраска и да си прибере наградата от лотарията, която вярва, че е спечелил.

Сломено от неговата задълбочаваща се деменция, семейството му обсъжда възможността той да бъде настанен в хоспис, докато най-накрая единият от синовете му качва баща си на колата, за да го закара до отдалечения на 1000 км щат.

Пострадал по пътя, старецът трябва да отседне със сина си в своето родно място, западащо градче в Небраска, където преоткрива миналото си.

Небраска е родният щат и на режисьора, който за пръв път се доверява на чужд сценарий, за да пресъздаде "лишеното от надежда състояние на често прехвалената сърцевина на Америка", както пише "Холивуд рипортър".

Прожекции на So Independent, София 2013:
24 октомври, "Синема сити Парадайз център", 19,45 ч.
25 октомври, кино "Люмиер", 20,30 ч.
28 октомври, Дом на киното, 21 ч.
30 октомври, кино "Одеон", 18,30 ч.