1. България
 2. ЕС
 3. свят
 4. общество
 5. коментари

Най-ново

За bulevard.bg

виж още

Най-ново

Български филм закрива кинофестивала в Берлин
Български филм закрива кинофестивала в Берлин

Популярно

БГ и свят общество

Кой има имен ден?
Имена 2017
 • Цветни снимки на издирвания Росен Ангелов

  Лица

  Очаквано: Убиецът от Нови Искър намерен мъртъв Росен Ангелов се самоубил на 500 м от вилата, която обитавал. Според негови познати рецидивистът станал "различен човек" след раздялата си с Кети Кюхова
 • Бойко Кръстанов и Лорина Камбурова като лица на България

  видео

  Клиповете, които всички споделят Актьорите Бойко Кръстанов ("Стъклен дом", "Под прикритие") и Лорина Камбурова ("Връзки") са лицата на България в първия рекламен клип на европредседателството, озаглавен "Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед"

 • Български филм закрива кинофестивала в Берлин
  Severen peyzazh ot noviya film na milko lazarov

  Северен пейзаж от новия филм на Милко Лазаров

  "Ага", от режисьора на "Отчуждение" Милко Лазаров, е копродукция с Франция и Германия

  За първи път в историята на българското кино творба на наш режисьор е удостоена с честта да закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света - Берлинале. Новината съобщиха от София филм фест, чието 22-ро издание през март се открива също с "Áга".

  Новият филм от режисьора на "Отчуждение" Милко Лазаров е поканен в основния конкурс, но извън състезанието. Това е и първото родно заглавие в официалната програма от 29 години насам след участието на Иван Ничев с "1952-ра: Иван и Александра".

  Иначе най-доброто представяне на Берлинале ... прочети още


 • Празнуваме Бабинден
  Novorodeno

  Новородено

  Традициите, свързани с обичая

  Бабинден е посветен на жените, които "бабуват" при раждане. В българските традиции това е един от най-големите "женски" празници. Отбелязва се на 8 януари, а по стар стил - на 21-ви. От 1951 г. е обявен за ден на родилната помощ и професионален празник на акушерките и гинеколозите.

  Бабинден е със славянски корени и идва от езически времена. Макар днес да е загубил голяма част от обредите, които са се изпълнявали, празникът остава важен и се посреща с много смях и веселие.

  Какво повеляват традициите:

  Майките с деца до тригодишна възраст стават преди изгрев слънце и отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата ... прочети още


 • Почитаме патриарх Евтимий Търновски
  Stenopisat seten bogoslov

  Стенописът "Сетен Богослов"

  В народния календар днес се отбелязва и Петльовден - ден за жертвоприношение в името на мъжката челяд

  На 20 януари църквата почита Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий.

  Повечето сведения за живота му са от текстове на негови ученици и последователи, които го представят в благоприятна светлина. Основен сред тях е "Похвално слово за Евтимий" на Григорий Цамблак.

  Свети Евтимий е роден около 1327 г. в Търново - столица на тогавашна България.

  Семейната среда и доброто образование помогнали на Евтимий да разгърне богатите си духовни заложби. Още съвсем млад той избрал пътя на монашеството и постъпил в Килифаревския манастир, чийто игумен е преподобният Теодосий Търновски. 

  Заради проявените ... прочети още

Bulevard.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK