Има пълен разрив в отношенията между Вашингтон и Москва, призна президентът на САЩ Джо Байдън в обръщение към американската нация

Лидерите на ЕС се споразумяха да наложат "масирани и тежки санкции" на Русия заради инвазията й в Украйна, като се насочат към ключови сектори на нейната икономика.

"Тези санкции обхващат финансовия сектор, енергетиката и транспорта, стоките с двойна употреба, както и експортния контрол и експортното финансиране, визовата политика, допълнителни списъци на руски граждани и нови критерии за включването им в списъците", се казва в заключенията от извънредната среща на Европейския съвет в четвъртък вечерта.

Новият пакет санкции ще бъде одобрен на извънреден Съвет по външните работи.

В речта си пред държавните и правителствените ръководители на държавите членки председателката на Европейския парламент Роберта Мецола призова за "масивни, безпрецедентни и сурови" санкции срещу Русия, вкл. и "с по-далечен обхват" като изключването на Русия от системата SWIFT. Тя апелира мерките да включват и индивидуални санкции, без никой да бъде изключван от тях.

Мецола определи спирането на сертификацията на газопровода "Северен поток 2" от страна на Германия като правилно решение и допълни, че санкциите са дошли твърде късно, след като вече немислимото се е случило. 

US президентът Джо Байдън също налага нови санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Мерките ограничават износа на някои продукти от САЩ, като така лишават Русия от ключови технологии за отбрана и други сектори.

“Има пълен разрив в момента в американо-руските отношения“ - така Байдън отговори на въпрос относно отношенията между двете велики сили. Според него с нашествието в Украйна руският му колега Владимир Путин е показал "зловещата си визия за бъдеще на света, в което нации използват сила да вземат каквото си. САЩ и нациите, които обичат свободата, ще се противопоставят на подобна визия, обеща президентът на САЩ и предупреди:

"Путин е агресорът. Путин избра тази война. Сега той и страната му ще понесат последиците."

Според Байдън амбициите на руския държавен глава прескачат границите на Украйна и желанието му всъщност било да изгради отново бившия Съветски съюз.

US военни няма да се сражават в Украйна, увери същевременно президентът на САЩ, но отново напомни, че САЩ ще защитят всяка частица от територия на НАТО с "пълната сила на американската мощ".

Към момента санкциите на САЩ са срещу всяка от 10-те най-големи руски финансови институции, се казва в съобщение на Белия дом. От друга страна, наложените забрани за експорт и импорт "подкопават стратегическите амбиции на Русия за упражняване влияние на световната сцена", се посочва още в съобщението.

Сред новите санкции е блокиране на достъпа до американската финансова система на "Сбербанк" - най-голямата руска финансова институция. Байдън също така налага рестрикции на капитала и дълга на 13 от "най-критично важните" руски предприятия и други субекти, сред които "Сбербанк", "Газпром" и "Транснефт". Бяха обявени мерки и срещу руското министерство на отбраната, както и против Беларус заради "подкрепата за допълнителна инвазия на Украйна".

Вашингтон оставя вратата отворена и за допълнителни наказателни мерки при нужда, като не са изключени санкции и срещу самият руски президент, уточни Байдън.

В допълнение на санкциите той обяви, че изпраща още американски военни в съюзническите държави по източния фланг на НАТО, а именно: Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

"Конфликтът вече е голям и начинът той да не се влоши е да осигурим всички необходими сили за нациите от Източна Европа и членките на НАТО, който е по-единен от всякога. Нямам планове да разговарям с Путин", каза US президентът, според когото Путин е отхвърлил дипломацията.

Байдън допълни, че се работи за подсигуряване на енергийните доставки в световен мащаб.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън пък отиде в Камарата на общините в парламента, за да обяви "най-големия пакет от налагани някога на някого санкции от британското правителство", както се изрази. 10 са основните точки в този пакет, изложен пред британските депутати:

1. На всички големи руски банки ще бъдат замразени авоарите и ще бъдат изключени от британската финансова система. Това ще ги спре от достъп до британската лира стерлинг и осъществяване на плащания през Великобритания. Това включва пълно и незабавно замразяване на държавната Външнотърговска банка.

2. Приетото законодателство ще спре руските компании и държавата от вкарване на пари или вземане на заеми на британските пазари.

3. Ще бъдат замразени авоарите на още 100 нови физически лица или субекти, като в този списък е и бившият зет на президента Путин - Кирил Шамалов.

4. Ще бъде забранено на националния авиопревозвач "Аерофлот" да лети до Великобритания.

5. Ще бъдат забранени т.нар. "лицензи за износ с двойна употреба", така че да бъдат обхванати неща, които могат да се използват за военни цели.

6.  До дни Великобритания прекратява износа на високотехнологични стоки и оборудване за петролни рафинерии.

7.  Ще има ограничения върху депозитите, които руснаците могат да правят на британски банкови сметки.

8. Предвижда се потенциално изключване на Русия от разплащателната система SWIFT.

9. Подобни финансови санкции ще бъдат наложени и на Беларус заради ролята на страната в нападението срещу Украйна.

10. Парламентът ще ускори разглеждането на части от проектозакона за икономическата престъпност преди Великден. 

Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН започна с призив на генералния секретар Антониу Гутериш към руския президент "да даде шанс на мира" - и признание, че доскоро не е вярвал на слуховете за очаквано нахлуване на Русия в Украйна:

"Това са най-мрачните моменти в моя мандат като генерален секретар на ООН. Започнах срещата на Съвета за сигурност с обръщение към президента Путин. От цялото си сърце го призовах да спре офанзивата на руските войски срещу Украйна и даде шанс на мира, защото прекалено много хора вече загинаха", каза Гутериш.

Руският представител в ООН Василий Небензя обясни, че няма агресия срещу украинския народ, а срещу "хунтата, завзела властта в Киев", а посланикът на Украйна в световната организация Сергей Кислица се обърна към него с думите: "Няма чистилище за военнопрестъпници, те отиват направо в ада."

Събудихме се в един различен свят днес, заяви германският външен министър Аналена Бербок, а канцлерът Олаф Шолц изрази пълна солидарност с Украйна и обяви, че Федералната република също ще наложи нови санкции срещу Русия:

"Този 24 февруари е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа. С нападението си срещу Украйна руският президент Путин безочливо нарушава международния закон за пореден път. Целта на санкциите е да покажат на руските лидери, че ще платят горчива цена за тази агресия. Ще се види, че Путин направи сериозна грешка с тази война", каза Шолц в тв обръщение и увери:

"Западът няма да пожали ресурси, за да не позволи конфликтът в Украйна да се разрасне на територията и на други европейски държави."

По думите му: "Путин не бива да подценява решимостта на НАТО да брани всичките си страни членки. Това се отнася особено много за балтийските държави, Полша, Румъния, България и Словакия."

В обръщение към нацията френският президент Еманюел Макрон, който до последния момент се надяваше на дипломатическо решение, определи действията на Русия като "война" и повратен момент в историята на Европа, с дълготрайни и дълбоки последствия за живота ни.

Китай разбира оправданите притеснения на Русия за сигурността й, е заявил китайският външен министър Ван И в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

По-рано говорителка на външното министерство в Пекин посочи, че Китай винаги е уважавал суверенитета и териториалната цялост на всички държави, но:

"Украинският въпрос има много сложен исторически контекст. Следим внимателно развитието на ситуацията и се надяваме регионът да остане мирен. Призоваваме всички към сдържаност, за да не излязат нещата извън контрол."

Източник: БНР