Оставката на Стефан Янев беше поискана от премиера Кирил Петков след остро изявление в личния "Фейсбук" на министъра

Ще предложа на кабинета да вземе решение за освобождаване на Стефан Янев от поста министър на отбраната, обяви министър-председателят Кирил Петков в началото на седмицата, часове след като министърът, който е и негов предшественик на премиерския пост, му отправи критики чрез остро изявление в личния си "Фейсбук" профил.

Заради първата рокада, която се случва след едва два и половина месеца ог управлението на четворната коалиция, е свикано извънредно заседание на Министерския съвет, а във вторник - и спешно заседание на Народното събрание.

"Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по "Фейсбук". Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на кабинета. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции“, заяви Кирил Петков.

Повод за думите му станаха както интервюто на Янев в петъчната "Панорама", така и по-ранните му коментари през седмицата, когато се въздържа да определи руското нахлуване в Украйна като "война".

Българският интерес не е да сведем глава на принципа "преклонена глава сабя не я сече", напомни превиерът в изявлението си от този понеделник, отговаряйки на обвиненията, че страната ни се снишава, докато отмине бурята - сравнение с призивите на Тодор Живков относно перестройката през втората половина на 80-те години.

По думите на Петков националния интерес изисква не да се мълчи, когато се случва нещо, с което не сме съгласни, а ясно да изразим позиция и да осъдим тези политики и действия.

"Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война, без реален повод, трябва да заявим ясно - тази война трябва да спре. Ние като ЕС трябва да направим всичко възможно това да приключи", заяви премиерът и увери, че Европейския съюз никога не е бил по-единен.

По отношение на отправената от Путин ядрена заплаха министър-председателят допусна, че е възможно тя да бъде само опит за сплашване, но беше категоричен, че не може да бъде игнорирана.

В неделя, след като стана ясно, че руският президент привежда в бойна готовност отбранителния ядрен арсенал на страната си, Петков също направи извънредно изявление, с което оповести, че България изпраща не само хуманитална, но и военно-логистична помощ за Украйна -  като знак на "тревога и състрадание към украинския народ" и присъединяване към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО.

По-късно вечерта Стефан Янев се оплака във "Фейсбук", че през последната седмица е станал "обект на целенасочена политическа атака - грозна, несправедлива и подмолна". В обръщението си, което започва с думите "Уважаеми сънародници", той казва:

"Твърденията, че съм проводник на нечии външни интереси са абсолютна лъжа. Отправна точка за всяко мое решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес - това, което е добро и правилно за родината ни и което ще съхрани държавността в тази особено тежка ситуация, в която се намираме днес. А тя очевидно ще става и още по-тежка.

Но в политиката е така. Истината не е много важна. По-важна е интерпретацията, която, ако е добре финансирана, направо подменя истината. Целта на моите "партньори" и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план.

Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, вкл. по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там.

Реализирането на подобен сценарий според мен поставя под риск националната ни сигурност. И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше... "тежка неадекватност", искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България.

Нещо повече - опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията - икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения.

Изстрадалата ни Родина не заслужава да бъде жертвана в игрите на големите. И тук даже не е от значение дали причината е, че аматьори се правят на политици или се опитват да капитализират чрез политиката.

Българските граждани заслужават да бъдат представлявани адекватно в държавната власт. Авантюристичният и незрял подход е изключително опасен, особено с оглед на военния конфликт в Украйна, неговите измерения и потенциални последствия.

България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси. Длъжна е да защити правата на своите граждани, да гарантира тяхната сигурност и спокойствие, просперитета на българската държава.

Всъщност целта е една - да съхраним своята държавност, своята култура и национална идентичност. За истинските българи тези ценности не подлежат на компромис. Когато залогът е България, трябва да сме в състояние да можем да преодолеем различията си и да работим заедно за нейното благополучие. Да можем да се обединим в името на Родината - личности, партии и гражданско общество!

Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните "партньори" и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред.

Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната.

Благодаря на всички, които ме подкрепяха до момента и които продължават да ме подкрепят."

Стефан Янев беше министър на отбраната в първото служебно правителство на Румен Радев, а миналата година ръководи двата служебни кабинета в продължение на седем месеца, от май до декември, след което прие да се върне начело на военното ведомство от квотата на първага политическа сила "Продължаваме промяната".