Лидерът на победилите социалдемократи договори тройна коалиция със зелени и либерали. Досега той бе финансов министър и вицепремиер. Какво още научаваме за него и бъдещото му правителство от "Дойче веле"?

"Подценяваният политик, който скоро ще стане канцлер на Германия" - под това заглавие Сабине Кинкарц от "Дойче веле" разказва за Олаф Шолц, като изтъква, че той е прагматик и притежава огромен политически опит, но не блести със силна харизма и често е бил подценяван.

Кой е Олаф Шолц?

Ако всичко върви по план, през декември 63-годишният социалдемократ ще наследи Ангела Меркел на канцлерския пост. В канцлерството в Берлин той вероятно ще влезе със своето износено кожено куфарче, което го придружава навсякъде през последните 40 години. Шолц ще застане начело на коалицията "светофар" - съюз между социалдемократи, Зелени и либерали, която след два месеца преговори се обедини около общ коалиционен договор. 

През 2019 г. Шолц бе победен в надпреварата за лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Интровертният прагматик загуби надпреварата не само защото партията търсеше силно ляво ръководство, но и защото Шолц никога не е успявал да спечели сърцата на често силно емоционалните социалдемократи. Кой би повярвал тогава, че някой ден ще стане канцлер? 

Хладнокръвно напред въпреки пораженията

От 2018 г. Шолц е финансов министър и вицепремиер в последното правителство на Ангела Меркел - "голямата коалиция" между християндемократите от ХДС/ХСС и ГСДП. Към края на мандата той остана единственият политически коз на социалдемократите, който се радва на широко одобрение. Тогава ГСДП изоставаше сериозно в проучванията. 

Месеци наред кандидатурата на Шолц за канцлер бе осмивана. Но стоическият начин, по който той хладнокръвно продължаваше кампанията си въпреки всичко, е една от тайните на успеха на вероятния бъдещ канцлер. 

Преглътни пораженията без оплакване, изправи се, уверено продължи напред и никога не се съмнявай в себе си - това е мотото на родения в Оснабрюк през 1958 г. политик. От няколко години Олаф Шолц живее със съпругата си - образователната министърка на провинция Бранденбург Брита Ернст - в Потсдам, само на няколко километра от Берлин. 

През своята дълга политическа кариера Шолц е преживял сериозни катаклизми, но нито един не е успял да го отклони от пътя му. Дори парламентарните анкетни комисии за данъчния скандал Cum-Ex и случаят за измама с Wirecard не успяха да му навредят. Вярно е, че по време на изслушванията в комисиите Шолц не се представи добре: той постоянно се преструваше, че не може да си спомни нищо. Но последвалата публична критика отшумя поради липса на основания.

Шолц има дълга политическа кариера

Шолц бавно, но уверено се изкачва по политическата стълбица. През 80-те той е зам.-председател на младежката организация на ГСДП - Jusos. Тогава се бори за радикално "преодоляване на капиталистическата икономика". Но като адвокат по трудово право в собствена кантора в Хамбург той бързо научава как функционират икономиката и частната инициатива. И това го оформя като политик. 

Не само икономически Шолц се числи към по-консервативното крило на социалдемократите. Като сенатор по вътрешните работи в Хамбург през 2001 г. Шолц се застъпва за прилагането на еметици (противоотрова, която предизвиква повръщане - б.р.) с цел запазването на доказателства срещу потенциални наркодилъри. През 2010-а той подкрепи спорна реформа на трудовия пазар, която увеличи натиска върху безработните. 

Силните емоции са му чужди

Заради почти идентичните технократски формулировки в речите му, кандидатът за канцлер получи псевдонима "Шолцомат" (от името му - "Шолц", и "автомат"). "Аз бях продавач на посланието. Трябваше да покажа известна непреклонност", оправда се по-късно Шолц. 

Но това е само част от истината. Шолц е човек, който не показва емоциите си. Той е напълно хладнокръвен. Дори в моменти на голяма радост напомня за британски иконом. Хората, които са работили дълги години с него, казват, че никога не са го чували да повишава тон. Когато се ядоса, той започва да пристъпва от крак на крак, а ушите му почервеняват - нещото, което можеше да забележим и на телевизионните дебати по време на кампанията. 

От 2007 г. насам Шолц почти през цялото време заема високи управленски постове. Първо като федерален министър на труда, после като кмет на Хамбург. През 2018-а той се връща в Берлин и става министър на финансите и вицеканцлер. Говори се, че още тогава е гледал към канцлерския пост.

Влиянието му сериозно нарасна по време на пандемията. Финансовият министър се застъпваше за помощи в размер на милиарди. И използваше това, за да попада под светлините на прожекторите. "Това е базуката, с която сега ще направим необходимото", обеща той през пролетта на 2020 г.

Предизвикателствата пред новия канцлер ще са много

Германия може да се справи финансово с пандемията, това е мотото му оттогава. Федералната република ще вземе 400 млрд. евро дълг до края на 2022 г. Страната ще може да изплати тези дългове, обеща Шолц в предизборната кампания: "Никой не трябва да се страхува от това, ние вече го направихме веднъж - след последната криза през 2008-2009 г. - и ще го направим отново след малко по-малко от 10 години."

През есента на 2021-ва изглежда, че пандемията далеч не е отминала. Високата инфлация се отразява тежко на икономиката. Новата управляваща коалиция трябва да вземе още дългове, за да спаси бизнеса. Това ще изправи потенциалния канцлер Шолц пред огромни предизвикателства. Към тях се числи и менажирането на коалиция, съставена от три различни партии. 

Дори и по време на преговорите да изглежда сякаш хармонията до голяма степен е постигната, противоречия ще се появят. Тогава Олаф Шолц ще трябва да си спомни за едно изречение, което беше казал още като кмет на Хамбург: "Който си поръча лидерство от мен, ще го получи."

По-високо минимално заплащане, скоростна раздяла с изкопаемите горива, запазване сегашните нива на данъците

- това са основните приоритети на следващото германско правителство, изброени от Българската редакция на "Дойче веле" след края на коалиционните преговори, продължили повече от месец. Социалдемократите се очаква да получат шест министерски поста в новото правителство, Зелените - пет, а СвДП - четири.

След седмици наред премерване на силите в спор за ключовото финансово министерство по всичко личи, че поста поема лидерът на либералите Кристиан Линднер. Роберт Хабек, един от двамата председатели на Зелените, който също се бореше за финансист номер 1, по всяка вероятност получава специално създаденото ново суперминистерство на икономиката, енергетиката и опазването на климата. Съпредседателката на Зелените Аналена Бербок става министърка на външните работи.

По-високо минимално заплащане, но без повишаване на данъците

До последно партиите водиха остри спорове най-вече по двете теми, които попаднаха в ресорите на двамата конкуриращи се министри Хабек и Линднер: парите и климатичната политика. Носещата конструкция на трипартийното коалиционно споразумение е общият възглед, че Германия се нуждае от "широкомащабно обновление" и от решителен пробив напред.

Главните предизвикателства, пред които е изправена страната, са климатичните промени, дигитализацията, подсигуряването на благоденствието на хората и запазването на социалната хомогенност на обществото, смятат трите партии.

Либералите отстояха възгледа си, че в Германия не бива да се повишават данъците. В съответствие с желанието на социалдемократите пък ще бъде увеличена минималната часова ставка: когато новото правителство поеме ръководството на страната, заплащането ще бъде вдигнато на минимум 12 евро на час.

Главният приоритет на Зелените е опазването на климата. По тази тема трипартийната коалиция възнамерява да ускори раздялата с изкопаемите горива, която трябва да бъде осъществена до 2030 г., а не до 2038-а, както беше предвидено досега.

До 2030-а по пътищата на Германия трябва да се движат и поне 15 млн. електромобила. По отношение на миграцията новото правителство също смята да ускори някои процедури - най-вече за събирането на разделени семейства и за репатрирането.

И още нещо любопитно: понижава се минималната възраст за избирателите. Занапред на избори за Бундестаг и за Европейски парламент бюлетини вече ще могат да пускат всички гласоподаватели над 16-годишна възраст.

Освен това новото правителство планира въвеждането на "контролирана" продажба на канабис в лицензирани търговски обекти.

Коалиционното споразумение трябва да бъде одобрено на съответните партийни форуми, като социалдемократите и либералите трябва да се произнесат на конгреси в началото на идния месец, а Зелените - да проведат допитване до членовете си

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"