Първото заседание на новия парламент беше предшествано от дни на тематични преговори за съставянето на управляваща коалиция

Президентът Румен Радев свиква 47-ото Народно събрание в петък, 3 декември, от 9 ч., съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2. Първото заседание е близо три седмици след предсрочните избори на 14 ноември, като междувременно победителите от "Продължаваме промяната" започнаха консултации за съставяне на коалиционно правителство с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Преговорите в различните ресори с участието на експерти от четирите формации се излъчваха цяла седмица на живо във "Фейсбук" профила на "Продължаваме промяната", модерирани от двамата й лидери Кирил Петков и Асен Василев, спрягани съответно за министър-председател и министър на финансите. 

Пред парламентарно представените партии има две важни задачи - съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавния бюджет, предупреди след преизбирането си президентът Румен Радев. По думите му тези задачи изискват много добър баланс, време за диалог и сближаване на позициите. 

В новия парламент, трети за тази година, са представени седем политически сили. След като синдикалистката Мика Зайкова, открила 45-ото и 46-ото Народно събрание, не успя да спечели депутатско място, доайен сега е друг народен представител от "Има такъв народ" - 70-годишният уролог доц. д-р Силви Кирилов, който през лятото беше номиниран за министър на здравеопазването.

Виж още: Как се разпределят депутатските места в 47-ото Народно събрание