Първи ден от работата на новия парламент

Ива Митева, председател на 45-ото Народно събрание, беше избрана отново на поста и в следващия парламент. Кандидатурата й, издигната от победителите в предсрочните избори "Има такъв народ", беше одобрена със 137 гласа, 99 бяха "въздържали се", а един (депутатът от "БСП за България" Георги Кадиев) бе против.

Левицата номинирана за поста Кристиан Вигенин, който по-късно бе избран за заместник-председател заедно с колегите си от предишния парламент Виктория Василева ("Има такъв народ"), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Мукаддес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!", както е новото парламентарно име на коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Председателката на 44-тото Народно събрание и зам.-председател на 45-ото Цвета Караянчева не успя да стане депутат от своя изборен район (Кърджали) и доскорошните управляващи от ГЕРБ издигнаха Росица Кирова, депутат от Видин, която бе поканена в листите на ГЕРБ още за миналите избори на 4 април, след като бе изключена от "Има такъв народ" заради контакт с тогавашния премиер Бойко Борисов при негово посещение в областта.

Тържественото заседание в старата парламентарна сграда на площад "Народно събрание" беше открито отново от най-възрастния народен представител - 79-годишната Мика Зайкова от "Има такъв народ", която призова колегите си "да бъдем добри, да бъдем усмихнати, да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС".

По думите й санкциите по закона Магнитски са хвърлили петно, "което ние бързо и срочно трябва да изтрием и да докажем, че наистина сме правова държава и че върховенството на закона у нас е над всичко, че искаме да направим България просперираща. Трябва и образователна реформа. Не ни трябват учители, които пишат тройки вместо двойки, за да си получат заплатите, понеже не е решен правилно въпросът с финансирането в образователната система, а по-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37% от завършващите средно образование и отиващи във висшето образование са функционално неграмотни"...

Като икономист тя изтъкна още, че: "Трябва да помислим как да помогнем и на нашия бизнес, защото от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим много, да имаме високи доходи и достойни пенсии" - и заключи: 

"Имаме много работа. Затова не забравяйте какво ви заръча суверенът. Много е важно да се избере правителство, което да следва важните политики. Европа винаги ни е помагала и сега ни помага, тя няма да ни изостави. Важно е какво ще направим с европейските средства. Те трябва да бъдат вложени ефективно и да не бъдат откраднати. Затова ви призовавам към разум и диалог. Омразата е път към никъде..."