Действащите президент и вицепрезидент спечелиха убедително балотажа за държавен глава с 2/3 от гласовете срещу ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева, подкрепени от ГЕРБ.

Румен Радев и Илияна Йотова остават на "Дондуков" 2 за още пет години, показват резултатите от втория тур на президентските избори.

Двамата се пребориха за втори мандат с независимите кандидати за президент и вицепрезидент проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски", и полк. Невяна Митева, които се ползваха с подкрепата на коалицията ГЕРБ-СДС.

Преброените на 100% секционни протоколи, обобщени от Централната избирателна комисия (ЦИК), сочат победа за Радев с 66,72% (1 539 650 гласа) при 31,8% за неговия конкурент (733 791 гласа) . С "Не подкрепям никого" са гласували 34 169 души (1,48%).

Избирателната активност във втория тур обаче беше рекордно ниска, като в някои области, доминирани от ДПС, например Кърджали, към 16 ч. по данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) пред урните бяха отишли едва 13% от имащите право на глас, а в национален мащаб - под 25%. По данни на "Галъп" към края на изборния ден в 20 ч. тя е била 31,6% (при официални 40,5% на първия тур).

"България издържа изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение, а разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата", коментира действащият държавен глава в изборната нощ.

По думите му връщането на статуквото "на бял кон" не е се състояло, "въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини, режисирани скандали и огромни усилия да отблъснат хората от изборите".

Според него българските избиратели ясно са показали желанието си за промяна, за скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието, а "очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се сбъднаха".

В първото си изявление пред медиите след края на изборния ден Румен Радев предупреди още, че новият парламент няма право на грешка и протакане, а ако партиите тръгнат срещу волята на народа, това ще бъде отречено от хората и ще се превърне в политическо самоубийство.

Той бе категоричен, че очакванията на обществото са за отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци и да вземе отлагани с години решения.

Като приоритетна задача президентът определи борбата с пандемията от COVID-19, но допълни, че новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е българската идентичност и история, както и правата на нашите сънародници зад граница.

Посланието на кампанията му - "С вас сме", щяло да остане негово кредо и в бъдеще, увери той. Според него предстоят още много, и то сериозни усилия, но България излизала от "застоя и автокрацията" и  вървяла по пътя на модернизацията.

От своя страна, Илияна Йотова подчерта, че с президента Радев ясно разчитат знака, даден им от гражданите, които са останали в домовете си и не са упражнили правото си на глас. Благодаря на всички, които днес ни гласуваха доверие, защото показаха, че са граждани, а не поданици, заяви още вицепрезидентът.

В личен план тя посвети победата на своя покоен баща ("Той ме направи смело и борбено момиче"), а в политически план - на друга личност, която вече не е сред нас, но преди пет години им дала своето безусловно доверие като кандидатпрезидентска двойка: Стефан Данаилов.

По-рано същата вечер опонентите им признаха изборната загуба в кратка пресконференция, а в интервю по БНТ пред водещия на "Панорама" Бойко Василев проф. Герджиков пожела на победителите "наистина да сбъднат обещанията си за тези пет години".

Спада в избирателната активност той си обяснява с това, че хората са отвратени от политическия живот, разочаровани от политиците и от начина, по който правят кампаниите. 

По думите му в тези избори е имало сериозна намеса на държавата, след като от седем месеца ни управляват служебни правителства, назначени от президента.

Очаквахме всички дясноцентристки партии да ни подкрепят, но това не стана, призна още проф. Герджиков в ефира на БНТ. И на брифинга той сподели, че намеренията му оттук нататък не са свързани с политиката, а да се върне като преподавател в Софийския университет, като оставането му на ректорския пост подлежи на обсъждане с колегите му.

В студиото на БНТ три дни преди вота се състоя и единственият предизборен дебат между двамата кандидат-президенти, които стигнаха до балотаж. Водеща бе Аделина Радева.