След първия сняг в последния ден на ноември астрономическата зима настъпва на 21 декември в 17,59 ч.

Средната месечна температура през декември се очаква да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от -1 до 2 градуса, в Горнотракийската низина 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони между 4 и 6 градуса, а в планините от -8 до -2 градуса.

Най-ниските температури през декември ще бъдат между -12 и -7 градуса, а най-високите - между 12 и 17 градуса над нулата, прогнозира пред агенция "Фокус" дежурният синоптик от Националния
институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Красимир Стоев.

Месечната сума на валежите обаче ще надхвърли нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините до 95 л/кв.м, а в най-южните райони - между 70 и 110 л/кв.м.

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец, преобладава облачното и мъгливото време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна - четири-пет. При нахлувания на топъл въздух от югозапад обаче температурите се повишават и се наблюдават т. нар. "поврати на топлина". Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е между девет и 14, на ясните - два до четири, а на мъгливите в равнинните райони - от седем до 12.

Този декември динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена и времето у нас ще е много динамично, с чести валежи.

След първия сняг в последния ден на ноември, който направи 12 см снежна покривка в София, новият месец започва с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2-3 декември с усилване на вятъра от югозапад температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще вали дъжд.

През периода 4-10 декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея, отново се създава валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

В края на първата десетдневка се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През втората десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15 декември. Валежи ще има в средата и края на периода, когато и температурите ще се понижават, а в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третата десетдневка температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптична обстановка с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, плюс понижение на температурите се очаква около 22, 25 и 30 декември.

В началото на декември Слънцето в София изгрява в 7,37 ч. и залязва в 16,54 ч., а продължителността на деня е девет часа и 17 минути. В края на месеца (и годината) Слънцето вече ще изгрява в 7,57 ч. и ще залязва в 17,03 ч., а продължителността на деня намалява до девет часа и шест минути.

Фазите на Луната през месеца са:
4 декември - новолуние,
11 декември - първа четвърт,
19 декември - пълнолуние,
27 декември - последна четвърт.

Астрономическата зима започва на 21 декември, в 17,59 ч.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"