Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната", които договориха управленска коалиция с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". Гласуването е в понеделник, 13-и

След като в понеделник и вторник проведе консултации за съставяне на правителство със седемте парламентарни партии и коалиции, президентът Румен Радев връчи още в събота първия мандат за съставяне на правителство - на "Продължаваме промяната".

Първата политическа сила отиде на "Дондуков" 2 не с празни ръце, а с готови имена за кабинет, съставен заедно с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ", които вече са подписали коалиционното споразумение.

Това позволи на номинирания за министър-председател Кирил Петков да върне мандата изпълнен веднага след получаването му. Той увери държавния глава, че няма да бъдат пестени усилия в името на реализирането на поставените цели.

"Време е след 32 години българският народ да почувства, че управниците се грижат за него, нашите млади българи в чужбина да видят България като перспективно място за завръщане, а нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, където могат да имат справедливи старини", заяви още кандидатът за премиер.

Виж още: Кой кой е в новия Министерски съвет

Румен Радев, от своя страна, предупреди: "Върху вас и партиите партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, насаден от 12-годишното авторитарно управление", като открои справянето с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта плюс елиминирането на задкулисието в държавата като основни приоритети за бъдещата изпълнителна власт.

В борбата срещу дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността на корупционерите, основен ресурс за бъдещ кабинет ще бъде подкрепата на хората, заяви още президентът. По думите му решаващо за успеха на изпълнителната власт ще бъде още през първите 100 дни от мандата й да бъдат постигнати решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването.

"Законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси във външната политика са другите предизвикателства, които следва да бъдат сред вашите основни приоритети", подчерта държавният глава пред мандатоносителите.

Гласуването на премиера, структурата и състава на кабинета е насрочено за понеделник, 13 декември, когато депутатите от 47-ото Народно събрание се събират на извънредно заседание - цял месец след предсрочните избори на 14 ноември.

Седмиците след третия за 2021-ва парламентарен вот обаче бяха използвани пълноценно за коалиционни преговори между четирите формации, които си поделят местата в новия Министерски съвет по схемата 10:4:4:3. Така извън властта остават класираните на второ и трето място ГЕРБ-СДС и ДПС, както и последните - "Възраждане".

Както се очакваше, победителите излъчиха за премиер своя лидер Кирил Петков, а другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев се завръща начело на финансовото министерство, където работеше и при първото служебно правителство на президента Румен Радев за тази година, но и като  вицепремиер.

Коалиционното споразумение е 140 страници. По думите на Петков пред БНР за пръв път в модерната история на България се изготвя такъв детайлен документ по всички възможни политики, обсъдени от експерти в работните групи.

Още след подписването му в петък той изтъкна, че така се осигурява възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време, защото написаното не са общи приказки, а детайлни политики с детайлни очаквания и всеки министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи.

"Чувството е добро, защото голяма част от трудните решения бяха изчистени предварително. Както знаете, има доста спорове, има доста решения, има доста разногласия между тази коалиция. Тя не е естествена коалиция. Минахме три пъти през избори, за да стигнем дотук, и беше много важно това, което направихме първата седмица, абсолютно публично пред всички граждани, беше да се стиковат политиките", посочи и Асен Василев.

Последно коалиционното споразумение беше одобрено от БСП, които в петък следобед събраха на присъствено заседание своя Национален съвет - и той одобри договореностите с пълно единодушие. Разширеното ръководство на левицата прие и четирите номинации за Министерския съвет.

Лидерката в оставка Корнелия Нинова поема поста на вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Министър на земеделието става Иван Иванов, министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, а начело на туризма застава Христо Проданов.