"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" си разпределят местата в правителството в съотношение 10:4:4:3. Ето кои са министрите на кандидат-премиера Кирил Петков

Кирил Петков представи 20-те си кандидат-министри в коалиционното правителство веднага щом получи мандат от президента Румен Радев, още в събота, когато бъдещият кабинет позира за снимка в кулоарите на Народното събрание.

Гласуването им в пленарната зала мина на извънредно заседание в понеделник, 13 декември, от 13 ч., като събра 134 гласа "за" и 104 "против" след дебати с участието на всички парламентарни сили.

Освен премиер в лицето на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, "Продължаваме промяната" разполагат с още девет членове на Министерския съвет, вкл. двама вицепремиери.

Асен Василев влиза отново във финансовото министерство, където работи за четири месеца по-рано тази година като член на служебното правителство. Този път съпредседателят на първата политическа сила е и един от петимата заместници на министър-председателя.

Другият вицепремиер от ПП е Калина Константинова, чийто ресор е ефективното управление. Тя е завършила икономика в Ню Йорк и магистратура по устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирала се е в икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството.

От тяхната квота постовете си запазват още съратникът им проф. Николай Денков, досега служебен министър на образованието и науката, когото БАН междувременно направи академик в направление "Химически науки", и вътрешният министър Бойко Рашков, свързан в миналото с БСП.

Досегашният премиер Стефан Янев пък остава министър на отбраната, какъвто беше и в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г. 

Министър на здравеопазването става доц. Асена Сербезова, която е председател на Българския фармацевтичен съюз от февруари м.г.

Даниел Лорер, инвеститор и предприемач с 20-годишен международен опит, оглавява новото министерство на иновациите и растежа. Той стана депутат от Варна, откъдето е съпругата му Виолета Лорер, която бе служебен зам.-министър на финансите. Роден е в София през 1976 г., но е завършил компютърни науки и бизнес управление в Тел Авив.

В Израел е бил част и от младежкото социаистическо движение, а през годините е работил и живял още в Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори английски, иврит, френски, руски и немски език.

Основателят на куриерската фирма "Еконт" Николай Събев, възпитаник на варненското Висше военноморско училище "Н.Й.Вапцаров" и УНСС, е номиниран за министър на транспорта и съобщенията.

31-годишният Атанас Атанасов, завършил актьорско майсторство в САЩ и избран за депутат от хасковската листа на ПП, е кандидатът за министър на културата.

Лидерката в оставка на БСП Корнелия Нинова става вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Левицата има още трима министри: на земеделието Иван Иванов, на труда и социалната политика - Георги Гьоков, и Христо Проданов на туризма.

"Има такъв народ" са издигнали отново Радостин Василев за министър на младежта и спорта, Александър Николов в енергетиката, а Теодора Генчовска, номинирана преди от тях за военен министър - начело на МВнР. Тя е завършила съвременна история в СУ "Св. Климент Охридски" и Военната академия "Г.С.Раковски" и до влизането си в политиката е работила в президентската администрация като главен експерт.

Техният вицепремиер е юристът Гроздан Караджов, който трябва да оглави и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Той има политически опит от още от студентските си години в началото на 90-те, когато е в ръководството на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД), част от тогавашния Съюз на демократичните сили (СДС), а през 2014 г. става депутат от дясната коалиция "Реформаторски блок" . 

Съучредителят на "Зелено движение" Борислав Сандов (39) е вицепремиерът на "Демократична България" с ресор климатични политики, а също така министър на околната среда и водите. 

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който е бил правосъден министър във второто правителство на Бойко Борисов (2014-15 г.) сега е отстъпил този пост на съпартийката си Надежда Йорданова.  Предложението на ДБ за министър на електронното управление е Божидар Божанов.