Всички политически партии в Народното събрание да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени грешките в изборните протоколи, призова по БНР експертът от Обществения съвет към ЦИК

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението от видеонаблюдението, заяви в предаването на БНР "Неделя 150" Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), като заяви:

"От Обществения съвет предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена смърт на изборните процеси в България. Днес няма човек, който да каже точно колко човека на гласували на 2 април. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика."

Той призова всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки. По думите му:

"Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат. Няма да има промяна в мандатите, но това е уважение към избирателя."

Виж още: Кои са новите-стари 240 депутати в 49-ото Народно събрание

Отговорността на ЦИК е огромна по цялата линия, обясни още Манов и напомни как Обществения съвет са предупредили, че видът на протокола от секционните избирателни комисии (СИК) създава предпоставки за грешки. Предложили са друг образец на протокол, който обаче бил подкрепен само от Росица Матева, която е била председател на Обществения съвет.

"Тези хора нямат никаква представа от това как работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа поне видеозаписите", категоричен беше той и констатира, че връщането на хартиената бюлетина не е върнало дори един глас в повече на тези избори и избирателната активност не се е повишила.

Стефан Манов също така посочи, че благодарение на видеонаблюдението сме станали свидетели на комични ситуации.

Той обясни, че от Обществения съвет към ЦИК са разработили контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено.

"ЦИК разработи своя. Тя обаче се появи изключително късно на страницата им и не фигурира в методическите указания. Комисиите не бяха посъветвани да проверят числата си там", каза експертът и допълни, че има медийна информация за изпратени указания до районните избирателни комисии (РИК) да приема протоколи с несработили контроли:

"Т.е. с контроли, които светват в червено, защото елементарните сумирания не са верни. Това е, за да няма усещането, че се готви огромен провал поради забавяне и да се създаде впечатлението, че всичко се случва така, както трябва. Дали това е направено съзнателно, или е грешно интерпретирано от РИК, трябва да обясни ЦИК. Има 300 протокола, в които елементарната контрола не е спазена."

Като една от най-негативните последици на случващото се Манов определи подронването на изборния процес и нежеланието да се гласува.  

Пет пъти повече са недействителните хартиени бюлетини на 2 април - 44 617. За сравнение, на вота миналата есен са били 9042, и то само в секциите с под 300 избиратели, където тогава не се гласуваше с машина. 

Това е все едно цялото население на градовe като Казанлък, Кърджали, Асеновград или Габрово да имат право да гласуват, но вотът им да не бъде зачетен, отбелязва Нова телевизия. Според експерти големият брой невалиден вот сега е заради гласуването на хартия, защото при машинния бюлетината не се попълва на ръка.

Това е населението на един град - или видях някъде как някой се шегува, че това е разликата между първия и втория, отбелязва социологът Първан Симеонов.

Според Нова телевизия все още оставаме далеч от абсолютния рекорд на местния вот през 2019 г., когато над 466 хил. бюлетини се оказаха недействителни - но отсега изборните наблюдатели се притесняват, че ако не се промени сумирането, тази статистика може да бъде подобрена.

"ЦИК отчете вота в последния възможен момент и това се дължи именно на изключително сложните протоколи, в които секционните комисии трябваше да сумират резултата от хартиените бюлетини, както и от вота, подаден с машина, трябваше да преброяват както хартията, така и машината”, подчерта Лилиан Никифорова от Института за развитие на публичната среда.

"На камерите видяхме, че има абсолютно разнородни интерпретации по места как да се сумират, какво да се записва - посочва Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. - Това води до някакво изкривяване на резултатите и усложнения за хората."

От Обществения съвет към ЦИК са извадили стотици протоколи с грешки и несъответствия. "Безобразията стигнаха до степен, в която днес няма жив човек в държавата, още по-малко в ЦИК, който да каже колко хора са гласували миналата неделя”, заяви Стефан Манов по Нова телевизия. Причината - общият брой действителни гласове не отговаря на сбора между хартиения и машинния вот, както би следвало. Разминаването е с 1058 гласа. 

Посочва се и конкретен пример с 24-то училище в столичния кв. "Хаджи Димитър". Там от 472 действителни гласа нито един не излиза в индивидуалния резултат на всяка партия.

"Огромен е проблемът, на много места е изключително масов, така, както предвидихме, че ще бъде. Това е това, което са качили официално, как да знаем кое е водещото, кое е вярното? Проблемът е, че сега, с видеонаблюдението и по-големия обществен интерес, за което поздравявам обществото, тези неща излязоха наяве", коментира и Стоил Цицелков.

Засечените грешки на тези избори са над 14 700. За сравнение - на изборите на 2 октомври 2022 г. са били едва 1170. Тази статистика пък изнесе бившият говорител и настоящ член на ЦИК Цветозар Томов.

Причината очевидно е свързана с това, че смесеното гласуване в една избирателна секция създава проблеми, които СИК не са в състояние да решат, смята той. Дори и тези грешки обаче не могат да доведат до изместване на мандати, увери Томов, - но пък могат да създадат проблем на местни избори.

Източник: БНР, Нова телевизия