Визията за удобна и комфортна градска среда на кандидата на ГЕРБ за районен кмет на "Младост" Мария Илиева залага на прекия диалог с гражданите

Покрай президентските избори и референдума за избирателната система предсрочните избори за кмет на столичния район "Младост" сякаш остават на заден план. Със своите 120 хил. души население (клонящи вероятно към 150 хил. реално) "Младост" на практика се явява голям колкото една средно голяма община в страната. 

Като добавим и големия чисто икономически и иновативен потенциал, който се генерира покрай Бизнеспарка, София Тех Парк и различните бизнес центрове в района, "Младост" започва да придобива доста по-сериозна важност, отколкото може да се види на пръв поглед. 

На практика до момента кампанията в района върви в посока на това кой колко обича градинките и колко ще пази от застрояване. За да пропуснем обичайната доза политическо говорене и за да се запознаем в частност с идеите, които стоят зад изказванията, се срещнахме с един от кандидатите за кмет на район "Младост" - Мария Илиева, издигната от ГЕРБ. 

Професионалната й биография е респектираща - одитор и управленец със сериозен опит в Сметна палата, Агенцията за държавен финансов контрол, Комисията по финансов надзор.

Мария Илиева е на мнение, че към бъдещето на "Младост" трябва да стъпва на включването на гражданите в процеса на взимане на решения, на стабилното развитие и на законността. 

Пред нас тя казва, че от ключово значение за нея е балансът между това, което хората искат, и това, което общината може да реши на практика, като най-важните за нея остават диалогът с хората и публичност при вземането на решения.

Дори бегъл поглед от изявите и изказванията ѝ досега показва ясния акцент в кампанията на Мария Илиева и ГЕРБ - Зеленото бъдеще на "Младост", обновяването и облагородяването на паркове и градинки и придаване на нов облик на междублоковите пространства. Акцентът върху зелените площи, спортни съоръжения и места за игра и почивка е идейният център в платформата на Илиева. 

И ако за някои градинките и парковете биха изчерпали зелената тема, кандидатът за кмет на "Младост" е възприела доста по-цялостна концепция. 

"Зелен град не означава само зелени площи. Това е една отговорност за бъдещето, за по-чист град, с по-малко вредни емисии. Транспортът също е ключов - залага се на екотранспорт, на велоалеи, на пътуване с метро, което е най-щадящият околната среда начин на придвижване. Предизвикателството пред нас е да направим свързаност на велоалеите по начин, който позволява действително да стигнеш от точка А до точка Б, а не да бъдат една малка отсечка от определен път.

България е сред първите места в Европа по брой на автомобили на човек от населението. Нашата мисия е да накараме хората да се обърнат към екологично щадящ транспорт, пешеходен "транспорт" дори, не само колелета. Това ще е един голям успех, но за да стане първо общината трябва да си свърши работата с подходящи условия", коментира Илиева.

В транспортната и инфраструктурната част, Мария Илиева разчита на факта, че е част от екипа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Това определено е едно от безспорните ѝ предимства пред останалите кандидати. На фона на изострените междупартийни отношения е далеч по-ефективно да имаш кмет и районен кмет, които са от една и съща формация и работят на база обща програма за столицата и района.

Илиева разчита и на екипната работа с главния архитект на София Здравко Здравков. Подобно на повечето европейски столици и София вече работи по планове за редуциране на автомобилния транспорт.  За целта се предвижда в цяла София да се затвори цикълът от велоалеи и пешеходни алеи. Ако това бъде постигнато, според Илиева ще има директен ефект и върху други типично градски проблеми като липсата на паркоместа.

Конкретно този проблем е типичен за "Младост" и решението според екипа на Илиева идва с идеята за подземни паркинги край ключови станции на метрото и в подходящи за целта места, които предварително да бъдат обсъдени с гражданите. Това би позволило хората да отиват с кола до метрото и оттам да се придвижват до работата си. Това би облекчило сериозно трафика по ключовите пътни артерии и ще намали времето, което прекарваме в задръствания. 

"Много важни в тази посока са законодателните промени, които екипът на г-жа Фандъкова предложи и вече се гласуваха в Министерски съвет - да се дава разрешение за подземен паркинг тогава, когато върху целия терен отгоре се предвижда озеленяване. Така отново се връщаме на идеята за по-зелен и по-свеж вид на "Младост", допълва още тя. Единственият начин да защитим всеки квадратен метър зелена площ, (а в Младост те са над 1 милион) и да не се строи в междублоковите пространства, е чрез закон. Това и направихме с промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община, предстои гласуването му в парламента", споделя Илиева.

Първи мой приоритет в следващите месеци е защита на територията на парк “Въртопо” за озеленяване. Кметът Фандъкова и главният архитект на София, започнаха процедурата, с което спряха всички строителни намерения. Имаме за цел още през 2017 да открием първите 8 декара парк за хората на Младост. Заедно със 17-те декара нов парк, който ще направим в близост до новопостроения храм “Рождество Христово” – Младост ще стане много по-уютен и предпочитан за разходка и отдих от жителите на района.

От екипа на ГЕРБ разчитат и на инициативата от самите граждани. Общината ще насърчава и подпомага кандидатстването по програми като "Зелена София" и Националната програма за енергийна ефективност, която осигурява саниране на панелни блокове (с каквито в "Младост" е пълно).

"От една страна, можем да санираме жилищата си и да ги направим много по-ефективни енергийно, много по-привлекателни и добре изглеждащи, а от друга - да облагородим пространството отпред. Като по програма "Зелена София" се осигурява не само растителност за озеленяване и залесяване, но и поставяне на беседки, пейки и т.н. От гражданите зависи и ако те имат желание, могат да подобрят мястото, където живеят. Можем да го направим заедно, вратата ми ще бъде винаги отворена за срещи и обменяне на идеи с хората", коментира кандидатът за кмет.

Ако бъде избрана за районен кмет обаче, Илиева ще се сблъска неминуемо с разрастващата се чисто икономическа роля на "Младост", като център за бизнес и иновации. 

Има ли "Младост" потенциала да се превърне в "Софийското сити"? Определено. С наличието на Бизнеспарка и София тех парк, както и бизнес района около Цариградско шосе, район "Младост" демонстрира сериозен потенциал в това отношение. Как обаче Илиева смята да балансира между тази линия на развитие и нейната собствена визия за "Зелена Младост"?

"Ключов момент е как да се балансира между интереса и спокойствието на гражданите, от една страна, с развитието на бизнеса, от друга. Статистиката показва, че средната работна заплата в София е в пъти по-висока от средната за страната. "Младост" и София като цяло постепенно се превръщат в иновационен и технологичен център. Нашата задача е с развитието на града да отговаряме на нуждите на хората и Тех паркът е доказателство, че това може да бъде постигнато", коментира тя.

Според нея важното е, преди да има реализация на какъвто и да е проект, той да бъде съобразен с инфраструктурата, която вече съществува или да предвижда изграждането на нова такава.

Бъдещето обаче означава на първо място и отношение на общината към младите. Една от идеите на екипа на Илиева в този план е работа с читалищата и читалищните настоятелства за отварянето им към младите и интереса им към градската култура. От екипа ѝ споделят, че са наблюдавали много положителни примери из града, а също така и в други части на страната, където читалищата помещават младежки театрални трупи, курсове по йога и зумба, дават място за събиране на паркур групи, както и на различни клубове по интереси. 

Паралелно с това Мария Илиева лансира и идеята да се поставят на места из парковете градски читални на открито. Тепърва предстои да се реши какъв точно подход да се използва - дали това да са библиотеки на открито, в които човек се записва, взима си книга и после я връща, или да се разчита на станалата модерна напоследък култура на споделянето, при която на обособено място хора могат да оставят книги и да намират по нещо интересно за себе си.  

И все пак нищо не би могло да стане без подкрепата и участието на хората, смята тя. Това, което се изисква, е работа и диалог с гражданите - от какво те имат нужда и как те виждат развитието на района. 

"Ежедневно се срещам с много хора, никой не може да отрече това, което е направено в "Младост" - метро, разширени булеварди, нови детски градини. Районът се превърна в един от най-привлекателните за живеене в София. След изграждането на големите транспортни артерии, на метрото и бърз достъп до центъра, дойде времето и на насочване на инвестиции към вътрешно-кварталните улици. Имам уверението на г-жа Фандъкова, че те са акцент в програмата й за следващите години, затова работата на района е да предложи и защити важни за хората улици", заявява Илиева. 

"В посока пряка работа с хората, аз имам две идеи, продължава Мария Илиева. Едната е за изграждане на обществени съвети по места. Така жителите по места ще бъдат активирани не просто да идентифицират проблема, а да предлагат и решения. Другата е онлайн платформа на страницата на общината, чрез която активни граждани да могат да предлагат своята визия за развитието на района, да посочват проблеми и да подават сигнали. Имаме нужда от тази обратна връзка и това партньорство, защото само с общото желание на всички можем да постигнем нещо", споделя още Илиева.

А крайната цел е обща - да се създаде удобна и комфортна среда за живот и работа на всички. Спокоен, чист, зелен и уютен "Младост".

 
1 Коментар

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 killersmile

    Interesting post i love it keep posting more! https://paintersidahofalls.com