Мениджърът на Holiday Heroes разказва пред Bulevard.bg за инициативите на благотворителната организация, за идеята зад движението на празничните герои и за проблемите, с които се срещат в опита си да правят добро

Който иска да помага, помага. Това е основното правило за благотворителността и то важи с пълна сила за всичките ѝ аспекти. Какво повече можем да научим за добрите дела, решихме да проверим, като проведем един кратък разговор с Росица Томова, мениджър на Holiday Heroes - една от най-големите благотворителни организации у нас, която съвсем скоро има ново събитие:

- Каква идея се крие зад Holiday Heroes? Как функционира и на какъв принцип работи?

- Целта на Holiday Heroes е да помогнем на хиляди семейства в нужда в цяла България да посрещнат светлите християнски празници Великден и Коледа с пълна празнична трапеза. А мисията ни е да заразяваме все повече доброволци. 

Holiday Heroes е сдружение с нестопанска цел, което от 2012 г. инициира кампании за директна благотворителност. С подкрепата на стотици дарители и доброволци, ние успяваме да напълним и доставим лично до домовете на хиляди семейства в нужда празнични пакети, в които винаги се стремим да има - основни хранителни продукти, както и месни, млечни продукти и шоколадови изделия. А за Коледа - във всеки пакет слагаме подарък и за малчуганите от семействата, на които помагаме. 

Produkti za kampaniyata izberi kupi dari

Успехът на кампаниите си дължим на безрезервната помощ на много хора. От една страна това са социалното отговорните компании, които ни помагат според възможностите си - едни даряват хранителни продукти, други средства за закупуването на такива, а трети - с услугите, които предлагат. От друга - доброволците, които се включват в различните етапи на кампанията ни. От трета - медиите, които ни помагат да популяризираме инициативите си и да осигурим прозрачност при обявяване на резултатите ни. И не на последно място - посланиците на каузата ни, които застават с имената си за идеята ни, безвъзмездно и безрезервно се включват винаги, когато могат и ни помагат не само да постигнем целите си, но и да мотивираме повече хора да помагат. 

- Какви са начините човек да се включи в помощ на вашата кауза?

- Начините, по които всеки може да ни помогне е като доброволец или чрез дарение. Като доброволец може да се запише на сайта ни. А относно даренията, начините са много. Зависи дали като индивидуално или корпоративно дарение. Като индивидуално дарение начините са с изпращане на SMS с текст "DMS GEROI" на номер 17 777; банков превод или чрез PayPal. 

Като корпоративен партньор, даренията могат да бъдат под формата на продукти, които компанията произвежда или в случай, че е търговски обект - продукти, които се продават; на финансови средства, дарени на организацията със или без организирането на индивидуален CSR проект или с услуги, които фирмата предлагат и са нужни за целите на кампаниите ни - реклама, печат, транспорт, склад, логистика и т.н.

Dobrovoltsi v sklada na holiday heroes

- Какви събития сте организирали досега за набиране на средства?

- Holiday Heroes организира събития за набиране на продукти и средства за закупуване на такива, за да можем да напълним празничните ни пакети. Такива са:

"Избери, купи, дари" - кампания за набиране на хранителни продукти в търговски обекти, непосредствено преди съответния празник. Докато си пазарува за вкъщи, всеки желаещ да помогне може да закупи продукт по предварително обявен списък, който отговаря на възможностите му, да го плати на касата на магазина и да го дари на доброволците ни. След това продуктите се изпращат в склада, където се разпределят в празничните пакети. 

"Спортувай с мисия" - серия благотворителни спортни турнири между компании, в които участващите отбори са служители на съответната фирма. С таксата им за участие се закупуват продукти, които стават част от празничните пакети.

Организирали сме и много индивидуални проекти - "Таланти на бъдещето" с eMag, "Be different. Become a hero" ("Бъди различен, стани герой" - бел. ред.) с Canyon, "Не е нужно да си голям, за да помогнеш" със Scandal Kids, "Следвай мечока" с The Mall и т.н. 

Имали сме и няколко нестандартни инициативи. Това са #DariObyad и #NeMeEShube.

Turnirat po plazhen voleybol na holiday heroes

- В различните мероприятия работите с много известни личности. Кои лица досега са заставали зад идеята на Holiday Heroes? 

- Едни от най-верните празничните герои, които се отзовават на всяка молба за помощ и приемат каузата ни изключително емоционално - това са посланиците ни. Популярни личности, доказали себе си в различни сфери, които застават с лицата и имената си зад Holiday Heroes, но и помагат в различните етапи на кампаниите ни - с реклама, с участие в събития, със събиране и опаковане на продукти, с доставянето им по домовете на семействата.

Над 60 имена в областта на спорта, музиката, киното, театъра и телевизията, артисти лица от шоубизнеса ни помагат вече осем кампании да достигаме до домовете на хиляди семейства в цялата страна. 

Kaka lara pomaga v sabiraneto na igrachki za bedni detsa

- Настоящото голямо събитие е турнирът по стрийтбол, който организирате. Можете ли да ни разкажете нещо повече за него - кой може да участва, как става записването, колко големи са отборите и т.н.?

На 10 септември ни предстои първият стрийтбол турнир на Holiday Heroes. Едно събитие, което е част от серията ни "Спортувай с мисия". В него могат да се запишат отбори от служители представители на компании. За да участват, те заплащат такса, която използваме за закупуването на продукти за пакетите за кампания "Коледа 2016". 

Събитието ще се проведе с любезното домакинство на Dechatlon и помощта на Българско баскетболно общество.  Всеки отбор се състои от петима регистрирани участника. Формата на състезанието е 3 на 3, а двама са резерви. 

- Лесно или трудно е да се прави благотворителност в България? Какви са трудностите, пред които Holiday Heroes се изправя като благотворителна организация?

- Докато стигнем до тук извървяхме труден път, но постоянството и всеотдайността ни помогнаха. Показахме, че сме отговорна и прозрачна организация и успяхме да спечелим доверието на партньорите ни. Не е лесно да правиш благотворителност в България, но ако имаш желание и вяра - всичко може да бъде постигнато. Трудности сме имали и винаги ще има, но когато имаме такива ние не спираме, а питаме за помощ. И нашите партньори ни помагат.

- Какво предстои за Holiday Heroes до края на годината? 

- До края на годината ни предстоят четири благотворителни спортни турнира от серията "Спортувай с мисия" - по стрийтбол през септември, футбол през октомври, картинг и тенис през ноември. След това влизаме в активна кампания и ще започнем работа за набиране на продукти (кампанията "Избери, купи дари"), по различни проекти за набиране на средства за закупуването на такива, както и на детски играчки за пакетите ни.  
2 Коментара

  1. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 killersmile

    Interestsing site i love it keep posting more! https://paintersmissoula.com

  2. Small b366fdccf2599037dbedf5a34492505e57f66bd609965403d0ca905f0fca29f0 Венко

    Защо не коментирате бе хора? Българина рядко е благодарен. Трудно ни е много да казваме браво, благодаря, да се усмихваме... Браво и са пример за гордост тези хора. Да сте живи и здрави и да продължавате с този дух да давате пример!