1. Образование
 2. интернет
 3. IT
 4. Природа
 5. Космос
 6. Джаджи
 7. дизайн
 8. мобилни устройства

Най-ново

За bulevard.bg

виж още

Най-ново

25 хил. учители са на възраст за пенсиониране
25 хил. учители са на възраст за пенсиониране

Популярно

Лица

Писмо на една бизнесдама от "Епъл" до дъщерите й
Самър, Анджелина и Анджела Арендс

 • 25 хил. учители са на възраст за пенсиониране
  Klasna staya

  Класна стая

  Едва 400 са учителите до 25-годишна възраст, до 30 години са 2000

  От общо 91 500 учители в България 25 хил. са в пенсионна възраст (включително за ранно пенсиониране). Почти 20 хил. от учителите пък са на възраст над 60 години, а 1100 учители са на възраст над 66 години. Данните са на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

  В позиция на профсъюза се посочва, че "по прогнозни данни на МОН учителите, които ще се пенсионират през 2017 г., ще бъдат 7000, но по данни на Синдиката "Образование" пенсионирани през 2016 г. са 9000, а за 2017 г. могат да достигнат 8000 души".

  Дефицитът в системата на образованието на млади ... прочети още


 • Кой е най-предпочитаният предмет за втора матура
  Maturite

  Матурите

  Над 52 хил. зрелостници се явяват на задължителните държавни зрелостни изпити

  Над 50 хил. дванадесетокласници се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити през май 2017 г. На 17 март т.г. изтече крайният срок за подаване на заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за майската сесия на 2017 г.

  Данните на МОН затвърждават тревожната тенденция все по-малко младежи да се явяват на задължителните матури. За първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература заявления са подали 52 553 абитуриенти.

  На втори задължителен държавен зрелостен изпит по избор искат да се явят 53 340 младежи. В това число влизат и ... прочети още


 • Професионалните гимназии с нови учебни планове
  Chernata daska v uchilishte

  Черната дъска в училище

  В изготвянето на учебните планове се включват представители на бизнеса, социалните партньори, директорите и учителите

  От 15 септември 2017 г. ученицитe в над 400 професионални гимназии, някои паралелки в средните и обединени училища, ще се обучават по нови учебни планове. Те ще бъдат изготвени с активното участие на бизнеса, социалните партньори, директорите и учителите. Целта е съдържанието им да отговаря на изискванията на пазара на труда.

  Министерство на образованието и науката (МОН) е разработил 92 варианта на учебни програми за начално и продължаващо професионално образование и обучение за придобиване на степен на професионална квалификация за ученици и хора над 16-годишна възраст. 

  Рамковите ... прочети още

Bulevard.bg използва бисквитки и подобни технологии. Научете повече в нашата Политика относно бисквитките. Вижте подробности. OK