Във времето, в което живеем, всяка секунда е определяща за света на иновациите, защото само за един миг едно ново изобретение може да промени света от такъв, какъвто го познаваме.

Как знаем това ли? Защото историята неведнъж ни го е доказала. Иновациите и това как се е стигнало до тях не спират да поставят въпроси дори и пред доказани умове и да предизвикват интереса на поколения наред.

В търсене на отговори се е впуснал и Мат Ридли в неговата "Кратка история на иновациите”. В своя тотално неангражиращ стил и в ненатоварващия обем от 380 страници британският зоолог, журналист и писател изследва иновациите, като се опитва да подплати тази дума с повече смисъл и съдържание, отколкото някои съвременни компании влагат в нея. Преди на бял свят да се появи “Кратка история на иновациите”, името на небезизвестния автор се свърза с бестселърите му  "Геномът" , “ Еволюция на всичко ” и др. С богатата биография зад гърба му и с успехите на всяка негова книга е трудно да не признаем на Ридли, че определено знае какво прави и добре познава аудиторията, към която се стреми.

Какво да очаквате от тази кратка история?

Като за начало ще ви кажем, че “кратка” не е точното описание на тази история за иновациите, защото тя преди всичко е съдържателна. Книгата на Ридли изобилства от примери, тенденции и разплитане на някои неясноти, благодарение на които лесно и систематизирано ще подредите в главата си всичко, което авторът иска да ви каже.

Иновациите съвсем не са нещо лошо. Но знаем ли всъщност какво са те? Какво ги различава от изобретенията и защо те НЕ са причина за безработицата или поне не днес? Разбира се, Мат не е пропуснал да отбележи и тези иновации, които не са останали за дълго иновации и въпреки че в началото са предизвикали истински фурор, не след дълго се е разбрало, че съвсем не са толкова полезни, колкото хората са очаквали.

Няколко страници са отделени и на нестихващия бунт срещу иновациите и техния образ като заплаха за човечеството. На фона на непрестанно нарастващата вълна от недоволство срещу иновациите, които завземат все повече сфери от живота на човека, Ридли противопоставя глада за тях - за нови и полезни неща, като за пример дава Китай и Бразилия, където ситуацията онагледява на пръв поглед абстрактните му мисли.

Много хора свързват иновациите само с последните няколко десетилетия или века от света, но Мат Ридли се появява, за да ни покаже, че това съвсем не е вярно. Иновациите присъстват в човека на живота от най-древни времена, но пък как са се развили от тогава до днес и защо са се появили в точно определено време и място - това вече е въпрос, който авторът изследва и на който може да си отговорите и самите вие, след като прочетете книгата му.

Транспорт, енергия, здраве, хигиена, комуникация и компютри са само част от темите, които, в обособени за целите на повествованието глави, Ридли изследва. Ако ви се струва, че това са изключително далечни теми - да, така е! Но Мат съумява да вплете в своята история на пръв поглед несъвместими примери и сфери и по забавен, понякога трагичен начин, да стигне до изводи, които, признаваме си, изглеждат твърде логични. Но темите не са единственото, което авторът преплита. В книгата ще откриете богата гама от най-различни личности, простиращи се в голям времеви отрязък, между които трудно бихме намерили нещо общо. Но Мат го прави - обединява ги, благодарение на техните иновации и на същата плоскост ги различава. Мат Ридли определено е сред авторите, които превръщат науката и нейните проявления в нашия свят в достъпни за всеки читател и умело предизвиква интереса на милиони хора по света.

Невъзможно е да пресъздадем съдържанието на тази книга, но и няма нужда! Защото, сигурни сме, повече от вас вече са нетърпеливи да си поръчат този шедьовър, в който се преплитат знания от хиляди години и книги, разкриват се озаренията на великите умове и проблемите, с които техните иновации са ги сблъскали. Но това, което можем да направим, е да благодарим на Мат Ридли за безценното му изследване и за всичко, споделено между кориците на тази книга. За да се уверите и самите вие във всичко казано до момента, поръчайте още сега “Кратка история на иновациите” и се потопете в едно приятно, но и много обогатяващо четене, на края на което със сигурност ще сте доволни.