Поредната заповед на здравния министър, с която отпадат още от противоепидемичните мерки заради COVID-18, които бяха в сила над два месеца

Цигуларят Васко Василев отмени окончателно тазгодишното си лятно турне у нас, което трябваше да се състои през юни, но и без неговите концерти културният календар за месеца се очаква да бъде запълнен, и то не само с представления на откритите сцени.

Според актуалната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от вторник, 26 май, са разрешени и културно-развлекателните мероприятия на закрито: театри, концерти и други сценични прояви.

Ограничението за заетост на местата до 30% от общия капацитет остава само за залите на закрито, а публиката на открито трябва да е наполовина.

Софийската опера и балет например вече обяви няколко спектакъла за юни, вкл. три опери на Верди с гостуване на Владимир Стоянов плюс представления за деца в парка на Военната академия "Г.С.Раковски", където се провежда традиционният летен фестивал "Опера в парка".

Извънредното положение, въведено през март, вече осуети премиерите за края на сезона, но през това време почитателите на тяхното изкуство можеха да гледат архивни записи от спектакли във "Фейсбук" страницата им и по БНТ 2.

Занятия и занимални в сферата на танцовото, творческото и музикалното изкуство в читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и др. могат да се провеждат при максимален капацитет не повече от 20 души за груповите занимания и не повече от един човек на 4 кв. м площ.

След като от 6 май работят само с маси на открито, от юни ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения и кафе-сладкарници могат да отворят и закритите си площи, вкл. в моловете. 

Баровете също ще имат възможност да посрещат клиенти, но дискотеките, пиано-баровете и нощните барове засега остават затворени.

Виж още: Безплатни шезлонги и чадъри на 23 от общо 132 плажа у нас

Освен детските и спортните съоръжения на закрито, увеселителните и игралните зали, от 1 юни, международния ден на детето, са разрешени и всички извънкласни занимания: занимални, клубове, детски центрове и др.

От 22 май до 1 юни поетапно трябва да отворят и всички детски градини, макар че миналата седмица здравният министър и колегата му от Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев призоваха родителите да оставят малчуганите вкъщи, тъй като пандемията от новия коронавирус още не е приключила.

Така в София първият работен ден на близо 200 градини и ясли на 26 май, вторник, отчете завръщането на едва 14% от децата - двойно по-малко от очакваното.

Всяка сутрин здравословното състояние на децата ще се проверява от медицинския персонал на заведението. Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и четири пъти на ден - дезинфекция на помещенията, припомня Би Ти Ви.

Когато времето позволява, децата ще прекарват по-дълго време в игра на двора. На родителите е забранено да влизат в помещенията.

Източник: Министерство на здравеопазването