Eдин от най-желаните брандове геймърски компютри Lenovo Legion наскоро изненада приятно потребителите, като обяви стъпването си на пазара на смартфони

Верни на марката Legion, производителите правят заявка за изключително успешен гейминг телефон с удивителни характеристики.

Геймърските смартфони все още са пазарна ниша, тъй като мощните компютри и конзоли продължават да бъдат лидер в сферата на гейминга. През последните години обаче самите производители на игри се ориентираха към мобилни версии за продуктите си, което е напълно обяснимо. Самите мобилни устройства разполагат с все по-добри характеристики, което ги прави конкурентни на настолните компютри в много отношения. Несъмнено основно предимство на телефоните е това, че постоянно са в ръката ни и можем да ги носим и използваме навсякъде.

Според анализаторите за изминалата 2019 г. близо 2,5 млрд. потребители са използвали смартфоните си за игри. На пазара вече излязоха и първите модели мобилни устройства, които са специално създадени за гейминг, или т.нар. "геймърски смартфони". Модели като Asus ROG Phone II, Xiaomi Black Shark 2 Pro и Razer Phone 2 разполагат с необходимите характеристики, за да осигурят безпроблемна игра на потребителите, като камери за охлаждане и мощен хардуер.

В края на миналата година Lenovo загатнаха за новия си проект, като създадоха нов акаунт в китайската социална мрежа Weibo с името Legion Gaming Phone. По-късно, през март, генералният мениджър на Lenovo China Mobile Чен Джин пусна тийзър относно новия смартфон, разкривайки, че той ще разполага с "разрушителна нова архитектура". Тя ще разреши два основни проблема, с които се сблъскват мобилните геймъри – разлика в температурата от двете страни на устройството и намалена скорост на зареждане по време на игра.

Само преди седмици изтекоха снимки и повече подробности относно новия геймърски смартфон Lenovo Legion, които определено са впечатляващи и ще го изпратят в челните класации на най-добрите устройства от този вид. Той ще се отличава с изчистен хоризонтален дизайн, за да бъде възможно най-удобен за игра.

Един от най-важните показатели за подобен тип устройства е наличието на охладителна система, за да се избегне прегряването на телефона и насичането или прекъсването на играта. В това отношение Legion ще бъде абсолютно иновативен, тъй като ще разполага с уникална 3D Cooling Tower aрхитектура. Тя ще се грижи да поддържането на оптимална температура на устройството, дори при продължителна игра.

Очаква се телефонът да разполага с уникална технология за бързо зареждане, което да го направи най-бързо зареждащия се на пазара, с мощност, достигаща до рекордните 90W. Освен това ще разполага с два USB-C порта, единият от които разположен отстрани, за да може да се зарежда и по време на игра. Lenovo Legion ще има и два високоговорителя за стереозвук, скрити от двете му страни.

Големината на дисплея все още не е известна, но се предполага, че ще надхвърля 6 инча, за да бъде оптимално добър за игра. Очаква се резолюцията му да бъде 2340х1080 пиксела Full HD+ с честота на обновяване 144Hz.

Телефонът ще разполага и с впечатляващи камери – две основни на гърба, съответно с 64MP и ултра широкоъгълна от 16MP, плюс една предна селфи камера с 20MP, която се намира под специален слот с логото на Legion и може да бъде прибирана. Задните камери са разположени в средата на устройството, така че да се съобразят с хоризонталния му дизайн.

Процесорът на Lenovo Legion ще бъде популярният в момента Qualcomm Snapdragon 865, който е използван и в най-новите модели на Apple и е сертифициран за Wi-Fi 6 и работи в 5G мрежи. Устройството вероятно ще използва Android 10, но поради значителната персонализация на интерфейса ZUI 12 ще излезе на пазара като Legion OS.

Към момента все още не е ясно кога новият Lenovo Legion ще излезе на пазара и каква ще бъде цената му. Не е ясно и дали ще покрие всички високи очаквания на потребителите, или пуснатата информация е само маркетингов трик. Със сигурност обаче пазарът на гейминг телефони ще продължи да се разраства с доста по-значителни темпове през следващите години. Анализаторите очакват мобилната гейминг индустрия да се превърне в бизнес за близо 100 млрд. долара до края на следващата година.