Освен следващото поколение айфони iPhone 8 и iPhone 8 Plus, от "Епъл" представиха и своята версия за бъдещето на смартфоните - десетият iPhone, обозначен с римска цифра (X като 10, не "хикс"), в който лицето ти е твоята парола

"Целият е един голям екран. Лицевият идентификатор позволява да го отключиш с поглед. Функцията Portrait Lighting позволява вие да определите светлината в кадъра. И още: безжично зареждане, добавена реалност и най-мощния и умен чип, използван някога в смартфон - A11 Bionic. Това е iPhone X. Кажете "здрасти" на бъдещето..."

Футуристичният модел разполага и с 5,8-инчов Супер Ретина дисплей и подобрена задна камера с двойна оптична стабилизация на изображението, а лицевата идентификация (Face ID) се осъществява рез новата TrueDepth камера, която улавя и анализира повече от 50 мимики и ги анимира в десетина различни анимоджи, вкл. панда, еднорог и робот.

Поръчките се приемат от 27 октомври в над 55 държави, вкл. България, а iPhone X пристига в магазините на 3 ноември.

Виж още: iPhone e най-влиятелната джаджа в историята

Новото поколение айфони iPhone 8 и iPhone 8 Plus, представени от "Епъл" на 12 септември, се предлагат в три цвята (космическо сиво, сребро и злато) и са направени от същото стъкло, най-устойчивото, използвано досега в смартфон.

Те също имат 4,7- и 5,5-инчови Ретина HD дисплеи, новия A11 Бионик чип, безжично зареждане, а "Плюс" версията - и функцията Portrait Lighting на камерата.

Цените им започват от 699 долара, предварителни заявки се приемат от 15 септември, като и двете устройства са в продажба от 22-ри в над 25 държави, а в България - от 29 септември.

Profit.bg изброяват още подробности за осмата версия на iPhone: телефонът е прахоустойчив и водоустойчив, говорителите му са с 25% по-мощни в сравнение с iPhone 7, а новият процесор A11 Bionic - с между 25 и 70% по-бърз от чипа, използван в предишния модел.

Камерата е с по-бърз автофокус и нови 12-мегапикселови сензори, като допуска 83% повече светлина за по-добри снимки. Нови сензори са добавени и заради обогатената реалност (AR).

"Епъл" представиха и по-голямо зарядно за зареждане на iPhone, Apple Watch и AirPod. От технологичния гигант го наричат AirPower, а продажбите му започват догодина. 

Виж още: В упадък ли е iPhone?

iPhone X пък вече няма Home бутон, а се "събужда" с почукване на екрана. Потребителят се връща към главния (Home) екран с плъзване отдолу нагоре, като същата функционалност важи и за всяко приложение. По-голям страничен бутон активира дигиталния помощник Siri.

Лицевото разпознаване се извършва единствено от телефона и не се изпраща на сървър, като функционалността работи и със системата за разплащания Apple Pay.

От "Епъл" твърдят, че носенето на шапка, очила или нова прическа няма да заблудят FaceID. Системата може да се адаптира с времето и освен това не може да бъде излъгана със снимка. Производители на маски за Холивуд са консултирали модела, за да се гарантира, че лицевият идентификатор не може да бъде заобиколен. Шансът това да се случи е 1 на 1 000 000.

iPhone X също е със стъклен гръб и безжично Qi зареждане. Моделът разполага с две 12-мегапикселови камери, като разположението е вертикално. Батерията издържа два часа по-дъпго в сравнение с iPhone 7, но вероятно е и малко по-голяма.

Виж още: Луксозният iPhone 6

Цените на iPhone SE вече започват от 349 долара, при iPhone 6 - от 449 долара, а при iPhone 7 началната цена е 549 долара. Iphone X се предлага в две разцветки - космическосиво и сребристо, а цените му тръгват от 999 долара.