По закон цените на плажните принадлежности трябва да бъдат намалени поне с 50% за лято 2020, напомнят от Министерството на туризма

Чадърите и шезлонгите ще са безплатни на 23 от общо 132 плажа, отдадени под наем или на концесия. Сред тях е Шкорпиловци-юг във варненската община Долни чифлик, но повечето са в Бургаска област:

- Обзор-юг; Козлука; Делфин; Елените 2 (община Несебър),

- Ахелой (община Поморие),

- Бургас-север, Бургас-централен; Атанасовска коса (община Бургас),

- Росенец-север; Каваци-север; Каваци-юг; Дюни-юг; Дюни (община Созопол),

- Приморско-централен; Младост ММЦ (община Приморско),

- къмпинг Нестинарка; Къмпинг-юг; Мечата дупка 2; Лозенец; Попски плаж 5; Царево-централен; къмпинг Делфин (община Царево).

На останалите плажните принадлежности ще се ползват срещу суми, които варират между 1 и 5 лв. В Златни пясъци например цената е 2 лв., в Слънчев бряг - 4 лв., в Албена - 1 лв.

Спадът в цените на чадърите и шезлонгите с поне 50% е регламентиран със закон като една от основните мерки, предприети от туристическото ведомство в извънредната епидемична обстановка заради COVID-19. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв.

Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса, увери Ангелкова, но напомни също така, че "е изключително важно да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено". 

Това лято ще е трудно и различно, никой не е планирал, че ще протече по този начин, коментира министърката и припомни, че през януари, преди избухването на пандемията от новия коронавирус, прогнозите са сочели 10% ръст в туризма.

По думите й сега сезонът ще бъде много труден. За нас е важно да привлечем повече посетители - на първо място е вътрешният пазар, след това са съседните страни, чиито туристи ползват предимно автомобилен транспорт, обясни още Ангелкова. Според нея субсидирането на чартърите е съществена мярка за подкрепа на сектора в областта на организирания туризъм и може да доведе дори до ръст при отделни пазари.

Министър Ангелкова изрази увереността си, че държавата и бизнесът обединено ще полагат усилия, за да се върви успешно напред, тъй като в момента стартира договарянето на 2021 г. Всички искания, които браншът поставя, обсъждаме както с премира, така и с колегите министри. Всяка мярка, което се предприема, е важна за подкрепа на сектора, посочи министър Ангелкова.

Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял със своите колеги от Гърция и Румъния и с президента на Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, а от 15 юни - и с други държави от ЕС.

Виж още: Гърция отваря кафенета и ресторанти

От 22 май беше свалена забраната за гражданите на общността и други страни по Шенгенското споразумение да влизат в България, а в началото на новата седмица бяха регистрирани едва 10 нови случая на COVID-19 у нас (един в Шумен, два в Плевен, три в Сливен и четири в София),

С това броят на лабораторно потвърдените случаи стана 2443, от които 253 - медицински персонал.  Починали с новия коронавирус през последните два месеца и половина са 130 души, а излекуваните - 880.

Източник: Министерство на туризма, Би Ти Ви, Министерство на здравеопазването