Турски хотелиери изразяват надежда да привлекат част от туристите, които до момента са избирали Испания и Италия

Ресторанти и кафенета отварят в Гърция от понеделник. Подновяват се и фериботните връзки към островите. Разрешават се също така вътрешните полети. На туристите, пристигащи от чужбина, ще се взема проба за тест, ако пристигат от страни с повишено разпространение на вируса, информира кореспондентът на БНР в южната ни съседка. 

От 25 май заведенията в страната се подготвят за посрещане на първите клиенти. Измерва се разстоянието между масите навън, дали отговаря на новите разпоредби за дистанция. Максимално допустимият брой на клиенти за маса е шестима. 

Собствениците обаче споделят, че не знаят дали ще имат достатъчно посетители, за да си покрият разходите, и наемат ограничен брой служители.

Също от понеделник се разрешава свободно движение на пътници към гръцките острови. В началото фериботите ще потеглят с половината от капацитета си, но е възможно по-късно да се позволи да пътуват повече хора, заяви министърът на флота Янис Плакиотакис. Осигурени са кораби с медицински екипи в близост до островите за бърза реакция в случай на заразени туристи.

Във всички затворени обществени места, както и в транспорта, е задължително носенето на маска.

От понеделник също така започват вътрешните полети.

Пътуващите от чужбина за Гърция от 15 юни ще пристигат само на летището в Атина. От 1 юли пък започват директните полети към всички вътрешни летища. Съгласно здравния протокол на повечето пътници от рискови страни ще се вземат проби за тест. През целия туристически сезон на всички гръцки летища ще има екипи с военни лекари, които ще вземат проби на пристигналите от чужбина.

Междувременно на среща с бизнесмени в Измир турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой съобщи, че страната му иска да увеличи туристопотока чрез общи туристически пакети с България и Гърция, когато се отворят сухопътните и морските граници.

През юни, след подписване на двустранни протоколи, може да бъде подновен въздушният транспорт между страните. Гърция и Турция обмислят и съвместна кампания за рекламиране на Егейско море като "сигурна дестинация за почивка", която да привлича чуждестранни туристи.

Тъй като броят на заразените с коронавируса и в Гърция, и в Турция намалява, ограниченията за пътуване може да бъдат разхлабени и сухопътните, въздушните и морските граници на страните да бъдат отворени отново през юни, изтъкват от турското министерство на културата и туризма. 

Страната обаче няма да приема от началото на юни туристи от Русия и други държави с голям брой случаи на коронавирус, предупреди турският здравен министър Фахреттин Коджа на пресконференция в Анкара по-рано през седмицата. По думите му ситуацията в тези страни, от които Турция очаква туристи, ще се наблюдава.

Руските туристи са на първо място сред чужденците, посещаващи Турция. От около 52 млн. души, които югоизточната ни съседка привлече миналата година, руснаците бяха малко над 7 млн., припомня БНР.

Общо 70 държави, откъдето идват най-много туристи, са били информирани с писма за въведената от турските власти система за сертифициране в туристическия отрасъл. Чрез нея се предвижда издаване на сертификати за липса на коронавирус в транспорта, хотелите и местата за отдих, които отговарят на определени изисквания.

Турски хотелиери изразяват надежда пред местните медии да привлекат част от хората, които до момента са избирали Испания и Италия, тежко засегнати от коронавируса.

Източник: БНР