Под 1% са жертвите на COVID-19 сред имунизираните срещу новия коронавирус

За първите две седмици на септември едва 7,2% от постъпилите в болница българи с COVID-19 са напълно имунизирани - 468 от 6488 души. Относителният дял на постъпилите за интензивно лечение е още по-малък - 0,3%, или 20 пациенти, гласи статистика, огласена от здравното министерство.

Първият смъртен случай с новия коронавирус при пациент със завършен ваксинационен курс е бил на 21 март, а за шестте месеца и половина от началото на март ваксинираните, които са се заразили и са починали са 64 от общо 9494 жертви с COVID-19 за периода, или 0,67%.

"Ако някой поставя под въпрос качеството на ваксините, значи той отрича реалността и не вижда какво става в света. Ваксините не само са безопасни, а са най-доброто, което имаме в момента", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

550 млн. дози от ваксините срещу COVID-19 са приложени в ЕС, а в целия свят - 4 млрд. В големите болници са имунизирани над 70-80% от лекарите. Има професии, в които, ако човек е заразен с COVID-19, крие рискове и за много други хора, категорични са здравните власти.

"Каквито и мерки да препоръчваме, не достигнем ли 70-80% имунизация на населението, винаги ще има нови вълни, ще препълваме болниците и ще губим по 50-100 души всеки ден. Ако има носители и болни в обществото от COVID-19, ще ги има и в училище. Въпросът е да не се стигне до масово заразяване на деца - 20-30%", каза още Кунчев и прогнозира, че нещата ще се променят, когато всички осъзнаем колко е важно да преминем през тази епидемия, а не да разчитаме само на контрол, наказания и завеждане на дела.

Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините, напомни отново зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов на среща с експерти от Обществения съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването, психолози, психиатри, политолози и социолози. По думите му страната ни разполага с достатъчно количество ваксини, а в същото време е на последните места в ЕС по ваксинация и на първо по смъртност.

Спазвайте мерките, ваксинирайте се, когато е препоръчително, за да опазите себе си и хората около вас, апелира и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в поздравлението си за първия учебен ден.

"За разлика от миналата година, присъственото обучение на децата е приоритет на сегашното правителство. Училищата и университетите няма да бъдат затваряни, освен ако страната не влезе в най-тежкото ниво на разпространение на епидемията, както е разписано и в Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2", се казва и в приветствието от здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него отказът на много хора да се ваксинират, както и системното нарушаване на противоепидемичните мерки са най-голямата опасност за това училищата да бъдат затворени.

"Нека не им причиняваме това. Ако собственото ни здраве не е достатъчен мотив да спазваме мерките и да се ваксинираме, нека го направим с мисълта за децата - най-голямото богатство на нацията ни", призова той в първия учебен ден, който бе и последен за настоящия служебен кабинет.

Източник: coronavirus.bg