Председателката на Европейската комисия произнесе пред Европарламента в Страсбург ежегодната реч "За състоянието на съюза" (видео)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като "тревожни" различията в процеса на ваксиниране срещу COVID-19 в страните членки.

Тя каза това в годишната си реч, посветена на състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

В годишната си реч за състоянието на ЕС, която произнесе пред Европарламента в Страсбург, тя бе категорична, че темпото на ваксиниране трябва да се запази. И още:

"Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните."

Председателката на Еврокомисията съобщи, че до края на този месец ще посети Западните Балкани като сигнал за силния ангажимент към процеса на тяхното присъединяване към ЕС.

Дължим това на всички млади хора, които вярват в европейското бъдеще, подчерта тя.

Фон дер Лайен открои нуждата от изграждането на Европейски отбранителен съюз, като определи отсъствието на напредък в това отношение като "липса на политическа воля".

"От жизненоважно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници - от Космоса, до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. ЕС може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така", заяви тя.

ЕС стои до жените, децата и правозащитниците в Афганистан, увери още Фон дер Лайен и обеща да осигури допълнително 100 млн. евро хуманитарна помощ за страната.

Източник: БНР, Европейска комисия