Оригиналът на мюзикъла от 1961-ва, базиран на трагедията за Ромео и Жулиета, е удостоен с 10 награди "Оскар"

Защо ви трябва римейк на класически филм, удостоен с 10 награди "Оскар"?

Питайте Стивън Спилбърг, който на прага на 75-годишнината си (на 18 декември), режисира своя киноверсия на "Уестсайдска история" (1961). 

За работата си по амбициозната продукция той споделя: "Това беше безпрецедентно преживяване - изпълнена с радост, зашеметяваща, трогателна, безкрайно изненадваща среща с историята и музиката на един от най-големите мюзикъли в света. Снимахме "Уестсайдска история" в Ню Йорк, който ни даде от своята красота и енергия и ние почерпихме дълбоко от неговия мултикултурен, многолик дух."

Виж още: Най-хубавите песни за Мария (видео)

Поставен за първи път на Бродуей през 1959 г., мюзикълът на Ленард Бърнстейн осъвременява Шекспировата трагедия за Ромео и Жулиета, като я пренася в Ню Йорк, където родовете Монтеки и Капулети са заменени с уличните банди на "Ракетите" и "Акулите" - местните бели младежи и общността на пуерториканските емигранти. 

На фона на тяхната вражда се разгръща любовната история на Тони и Мария, които днес се играят от Ансел Елгорт и Рейчъл Зеглър. 

Актьорът от хитови екранизации като "Вината в нашите звезди", "Хартиени градове", "Щиглецът" и трилогията "Дивергенти", който има и паралелна кариера като диджей, си партнира с 20-годишна дебютантка в киното, но с богат сценичен опит и колумбийска кръв във вените. За ролята, изпълнена навремето от Натали Уд (1938-1981), тя е спечелила кастинг измежду 30 хил. кандидатки още като тийнейджърка.

От стария "Уестсайдска история" се завръща Рита Морено, която навремето печели академичната статуетка за поддържаща актриса с превъплъщението си в Анита ("Америка"), а сега, почти на 90, се завръща като Валентина - и е изпълнителен продуцент. Истинска легенда в шоубизнеса, тя е единствената жена, печелила и петте най-престижни американски награди: "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони" - т.нар. EGOT, плюс "Златен глобус".

Оригиналът е забележителен и с хореографията на Джером Робинс, режисьор на филма заедно с Робърт Уайз. Сценарият този път е от носителя на "Пулицър" Тони Кушнер, работил със Спилбърг по историческите му драми "Мюнхен" (2005) и "Линкълн" (2012), а хореограф е Джъстин Пек от Нюйоркския градски балет.