Новооткритите заразени с коронавирус в страната ни само тази седмица са повече от 4000

Броят на новодиагностицираните заразени с COVID-19 за денонощие достигна почти 1000 и няколко пъти по-голям спрямо оздравелите, показва статистиката за 16 октомври.

Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас от 8 март насам, са общо 28 505. От тях 10 672 са активни, 1450 души са в болница, а 76 се лекуват в интензивните отделения. 

В средата на октомври бройката на положителните PCR тестове в два последователни дни надхвърли 900, като в петък, когато беше поредният рекорд (998), са взети 7442 проби. За излекувани в същия ден са обявени 197 пациенти, с което броят на преборилите заразата стана 16 875. 

Починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус, са вече 958, а смъртните случаи от изминалото денонощие са 14.

Статистиката за заразените по възрастови групи и в отделните области на страната:

Според Националната информационна система медиците, при които досега е потвърдена коронавирусна инфекция, са 1520, от тях 554 лекари, 503 медицински сестри, 216 санитари, 26 фелдшери и още 221 души, спадащи към друг медицински персонал, като през последните дни броят им расте с десетки. Над 1000 са вече излекувани.

Спазването на противоепидемичните мерки е лесно и трябва всички да ги приемем: да носим маски на закрито, да проветряваме помещенията редовно и да спазваме дистанция, не по-малко от 1,5 м, - и, разбира се, дисциплина, напомни на редовния седмичен брифинг с Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов и предупреди, че контролът ще бъде безкомпромисен.

"Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина, ще завишим контрола. Органите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и всички институции, които имат контролни функции, ще извършват проверки денонощно на местата, където има събиране на големи групи от хора: търговски обекти, молове, нощни заведения, клубове и др. При нарушения се издават предписания, и ако те не бъдат изпълнени, обектите могат да бъдат затваряни. Законът е един и важи за всички", категоричен беше министърът на здравеопазването и обясни:

"Когато започна епидемията, казахме, че ще спечелим тази битка с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава обаче, толкова повече виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме в нашата държава през последната седмица, показват тенденция за ръст на заболелите. Здравната система разполага с капацитет и с достатъчно легла на национално ниво, но ние като общество трябва да сме отговорни."

В страната са определени 7307 легла за пациенти с COVID-19 с по-леки симптоми, от които са запълнени около 1/5, и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение, където заетостта вече надхвърля обичайните 5%.

"За последните 14 дни (към 15 октомври - бел.ред.) заболяемостта у нас е 74,67 на 100 хил. души население – страната ни е на 22-ро място от 30 страни в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП), и съответно на пето място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност - 1,56 на 100 хил. души население, страната ни е на 8-мо място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на пето място на Балканския полуостров", съобщи от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По отношение броя на направените PCR тестове доц. Кунчев посочи, че страната ни е преминала средната стойност от 400 теста на 100 хил. души население. Според Националната информационна система от началото на пандемията са направени над 600 хил. PCR теста.

В брифинга участва и просветният министър Красимир Вълчев, който също използва случая да призове всички да бъдат по-отговорни: "Мерките трябва да се спазват както в обществото, така и в училищата. Образователната система не е изолирана от това, което се случва в страната."

В края на първия месец от старта на новата учебна година с доказан COVID-19 са 172 деца, посещаващи детски градини и училища, както и 165 учители.

"Няма съмнение, че увеличените стойности се отразяват на образованието. В последните дни имаме пропорционално увеличение в системата на образованието. Карантинираните ученици и учители към днешна дата са 0,5%. Това означава, че на 99,5% образователният процес е реализиран присъствено. Това е нашата цел - максимум присъствено обучение", заключи министърът на образованието и науката.

Източник: coronavirus.bg