Парламентът прие на първо четене законопроекта, внесен от Министерския съвет

Законодателни промени, с които се забранява партийна дейност в училищата и детските градини, прие парламентът на първо четене.

Мотивите се позовават на множество случаи, при които служители от Регионалните управления на образованието в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании, вкл. в качеството им на кандидати в листи на партии и коалиции.

Измененията бяха подкрепени от четирите политически сили в управляващата коалиция, а ГЕРБ и партия "Възраждане" бяха против.

Бившите управляващи заявиха, че се дава възможност за саморазправа и няма ясно дефиниране на понятието "политическа дейност", като председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви:

"Нарушавате правата на българските граждани, в случая на работещите в тази система, защото забраната, която въвеждате, ще ги ограничи те да се кандидатират за всякакви изборни длъжности."

Министърът на образованието акад. Николай Денков обаче обясни, че се правят излишни внушения: "Ако има някакви репресии, могат да бъдат постановени по съдебен ред, нужда от такова регламентиране има."

От БСП също подкрепиха законопроекта, а Ирена Анастасова заяви: "За всяка длъжност има посочени функции и тези функции се изпълняват през работното време, на работното място."

От "Възраждане" нарекоха законопроекта "недоносче", а Цончо Ганев призова: "Какво прави българското образование по отношение на влиянието на чуждестранни НПО, част от които до съвсем скоро е бил и сегашният министър?" 

Със законопроекта на Министерския съвет се цели системата на средното образование да се деполитизира със закон. С предлаганите промени ще се осигури независимост в средното образование и пълна забрана на политическа агитация в системата на предучилищното и училищното образование, отбелязват вносителите.

Източник: БНР