1. диети
  2. Рецепти
  3. Био
  4. болести

Най-ново

За bulevard.bg

виж още

Най-ново

В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)
В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)

Популярно

здравно диети

Здравното министерство с нови препоръки за храненето
Порция спагети с доматен сос

  • Марулята е вторият най-популярен зеленчук в света след картофа
    Marulya

    Маруля

    В много страни 3 април се празнува като ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза

    Древните гърци вярвали, че марулята (лат. Lactuca sativa) спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер. Римляните продължили обичая.

    Първи я култивирали древните египтяни, които обаче я отглеждали с друга цел - за производство на олио от семената й.

    Ето още някои любопитни факта в чест на този пролетен зеленчук:

    - Средностатистическият българин изяжда около 30 кг маруля годишно.

    - Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.

    - По света се отглеждат около 20 сорта маруля - жълти, червени, синьо-зелени. 

    - ... прочети още


  • Как да поддържаме костите си здрави чрез храната
    Balgarsko kiselo mlyako

    Българско кисело мляко

    По повод световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври: Какви витамини и минерали трябва да си набавяме, за да се предпазим от болестта - плюс няколко кулинарни рецепти за здрави кости

    За своето нормално развитие и поддържане скелетът се нуждае от балансирана храна, която съдържа както белтъчини, мазнини и въглехидрати, така и витамини и минерали. Здравословната и хранителна диета е от изключително значение за осигуряването на силни и здрави кости във всеки етап от живота на човека и за намаляване на риска от остеопороза, припомнят от РИОКОЗ - Велико Търново.

    Ключова роля за здравето на костите имат минералният калций и витамин Д. Калцият е основен структурен елемент на костната тъкан, а витамин Д подпомага усвояването му в червата и осигурява правилна обмяна и ... прочети още


  • Осем храни, които да консумираме през есента
    Yabalkov pay

    Ябълков пай

    Есента е сезон на наситенозелено, тъмножълто и яркооранжево, а тези цветове означават богати на витамини плодове и зеленчуци. Колкото по-колоритни са храните, които консумираме, толкова по-добре за нашето здраве

    Есента е времето за прибиране на реколтата, но и периодът, когато събираме енергия за студените месеци, когато активността ни е по-ниска и приемът на свежи плодове и зеленчуци е много по-малък, а поради климатичните влияния ставаме по-уязвими към болести и други неразположения на тялото, припомнят от foodpanda.

    Виж още: Как да подсилим имунитета си през есента

    Ето няколко от най-вкусните и здравословни сезонни плодове и зеленчуци, които може да направите редовна част от менюто си, за да извличате хранителните им ползи през есенните месеци:

    - Тиква

    Богата на бета-каротин, витамин С и А, фолиева ... прочети още

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност