1. диети
  2. Рецепти
  3. Био
  4. болести

Най-ново

За bulevard.bg

виж още

Най-ново

В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)
В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)

Популярно

здравно диети

Здравното министерство с нови препоръки за храненето
Порция спагети с доматен сос
  • | 2 Коментара
    В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)
    Zdravoslovna zakuska

    Здравословна закуска

    Можете ли да познаете към коя от двете групи спадат черешите, ягодите, мангото?

    Когато пресмятаме консумацията на захар за деня, е добре да имаме предвид и плодовете, които включваме в дневното си меню. Плодовата захар (фруктозата) е по-полезна, но и с нея не бива да се прекалява.

    Знаете ли например, че в едно сурово цяло авокадо има едва 1 г захар и много здравословни мазнини, които ще ви заситят?

    Сред плодовете с най-ниско съдържание на захар са още: 

    - Боровинки
    Консумирайте ги целогодишно - в една чаша пресен плод се съдържат само около 4 г захар.

    - Малини
    Проверена съставка на смутита и плодови шейкове, малините добавят само 5 г захар на ... прочети още


  • Марулята е вторият най-популярен зеленчук в света след картофа
    Marulya

    Маруля

    В много страни 3 април се празнува като ден на този зеленолистен приятел на всяка трапеза

    Древните гърци вярвали, че марулята (лат. Lactuca sativa) спомага за по-добър сън и поради тази причина я консумирали вечер. Римляните продължили обичая.

    Първи я култивирали древните египтяни, които обаче я отглеждали с друга цел - за производство на олио от семената й.

    Ето още някои любопитни факта в чест на този пролетен зеленчук:

    - Средностатистическият българин изяжда около 30 кг маруля годишно.

    - Тъмнозелените листа от марулите са по-хранителни от светлозелените.

    - По света се отглеждат около 20 сорта маруля - жълти, червени, синьо-зелени. 

    - ... прочети още


  • Как да поддържаме костите си здрави чрез храната
    Balgarsko kiselo mlyako

    Българско кисело мляко

    По повод световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври: Какви витамини и минерали трябва да си набавяме, за да се предпазим от болестта - плюс няколко кулинарни рецепти за здрави кости

    За своето нормално развитие и поддържане скелетът се нуждае от балансирана храна, която съдържа както белтъчини, мазнини и въглехидрати, така и витамини и минерали. Здравословната и хранителна диета е от изключително значение за осигуряването на силни и здрави кости във всеки етап от живота на човека и за намаляване на риска от остеопороза, припомнят от РИОКОЗ - Велико Търново.

    Ключова роля за здравето на костите имат минералният калций и витамин Д. Калцият е основен структурен елемент на костната тъкан, а витамин Д подпомага усвояването му в червата и осигурява правилна обмяна и ... прочети още

Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност