На какво да наблегнем в менюто си и какво да изхвърлим

Резки промени в температурите, влажно време и вятър - тези условия благоприятстват развитието на грипни епидемии. В такива моменти е особено важно да поддържаме имунната си система на ниво. Правилното хранене е един от важните фактори за поддържането на здрав организъм, категорични са от Kulinaria.bg.

Повече течности

Сред най-важните съвети е да приемаме много течности. Микроорганизмите, които провокират болестта, се чувстват комфортно в пресъхналото ви гърло и сухата носна лигавица, затова се препоръчва да приемате колкото може повече чайове, вода и сокове.

Виж още: Девет растения, които са щит срещу грипа

Обилното приемане на течности спомага за възстановяването на влажността на лигавиците и с това увеличаваме способността на организма да улавя, блокира и унищожава вирусите.

Добър вариант е водата с прясно изцеден лимон - тя ще ви запаси с витамин C и ще повиши жизнения ви тонус.

Храна

Маслините и зехтинът, приготвен от маслини, допринасят за стимулиране на имунната защита. Също така особено важни са плодовете и зеленчуците, богати на витамини. Тук се включват всички цитруси, чушки, тиква и каквито пресни растения можете да намерите още. 

Консумацията на подправки като канела и карамфил също имат имуностимулиращ ефект. Ореховите ядки, които са богати на йод, също попадат в тази класация. Погрешно е мисленето, че консумацията на люто - най-вече люти чушки, чесън, лук - в големи количества предпазва от различни заболявания.

Пилешката супа също помага. Макар да не е много ясно дали не е най-вече заради това, че е вкусна и топла, или заради съставката карнозин (важна за укрепването на имунната система), която може да се намери в пилешкия бульон - важното е, че работи.

Виж още: Как да подсилим имунитета си през есента

При болки в гърлото

Ако ви боли гърлото, пийте хладка вода с мед и сок от лимон - така ще унищожите поне част от вирусните бактерии в гърлото.

Лечебното хранене при грип изисква временно изключване на някои продукти от нашето меню. Откажете се от кафето и алкохола, тъй като те обезводняват организма. Същото се отнася и за сладките храни - захарта прави левкоцитите (кръвни клетки, които се борят с вирусите и микробите) инертни и това спомага болестта да прогресира.