Рецепти и хитринки как да замените нездравословните съставки, без да жертвате вкуса или веселбата

Няма проблем да се насладите на трапезата по празниците, нека просто е в умерени количества, съветва Рейчъл Джонсън, професор по диететика и медицина в университета на Върмонт и говорителка на American Heart Association.

Тя предупреждава, че допълнителните калории, натрият, наситените мазнини и добавените захари се крият в много от традиционните празнични лакомства и специалитети. Добрата новина? С някои малки промени можете да замените нездравословните съставки, без да жертвате вкуса или веселбата. Например:

Картофено пюре от карфиол

Задушеният карфиол може да бъде смлян в блендера или намачкан на пюре също като картофите. Овкусете го с билки и други подправки.

Спагети от тиквички

Печените тиквени пръчици могат да заместят традиционната паста. Овкусете с обичайните сосове, като маринара или песто.

Пълнозърнеста плънка

Повишете състава на фибрите и нутриентите в плънката на ястието, като замените белия хляб с пълнозърнест, а белия ориз - с кафяв.

Пай без кора

Вкусна алтернатива на плодовия пай - направете пълнежа според рецептата, но вместо тесто за горната кора на плодовия пай покрийте сладкиша с овесена каша и изпечете.

Смути с вкус на тиквен пай

Хапнете десерт за закуска. Заменете закуската със сладко и ароматно смути, като смесите в блендера консервирана тиква, банан, подправка за тиквен пай, бадемово мляко с вкус на ванилия и семена от чия.

Пържени картофки от сладък картоф, морков и тиквички

Изпечени сладки картофи, моркови или тиквички, овкусени с подправки и зехтин, са нетрадиционна, но много вкусна гарнитура.

Пазете и планетата! Ето как:

Преоткрийте остатъците от храна

След празничния обед или вечеря остатъците могат да се използват по много начини - в супи, яхнии, гювечета, сандвичи и много други.

Съхранете в хладилната камера

Фризерът на хладилника ще ви помогне да се насладите на празничните специалитети за по-дълго. Направете индивидуални порции, за да ви е по-лесно след това. Фризерът е страхотна възможност за месото, особено птичето, което може да се развали по-бързо.

Намалете размера на порциите

За да не прахосвате храната, слагайте порциите в по-малки чинии. Когато се хранят от по-малка чиния, гостите ще слагат в нея не толкова много храна и ще намалят вероятността да се наложи да изхвърлите недоизяденото.

Раздайте неизяденото

Поканете близките и приятелите си да донесат нещо, което са сготвили сами, за да не готвите прекалено много. Съхранявайте ги в удобни кутии, които гостите ви могат да отнесат у дома и да си ги хапнат по-късно, когато купонът приключи.

Не забравяйте и някои правила за безопасност:

Мийте си ръцете

Ръцете трябва да се мият СЛЕД ходене в тоалетната, кашляне, кихане и боравене със сурови храни и отпадъци. Винаги мийте ръцете си ПРЕДИ да започнете с приготвянето на храната и между отделните операции.

Размразявайте правилно

Препоръчително е да оставите замразената храна да се размрази в хладилника, така че планирайте това предварително. За всеки 2,27 кг голям замразен пакет храна предвиждайте 24 часа размразяване в хладилник. Поставете в достатъчно дълбока табла или контейнер, за да събирате течността при размразяването, която би могла да замърси другите храни в хладилника.

Гответе на подходяща температура

Съобразявайте се с указанията за минимална вътрешна температура при готвенето на сурово месо. Използвайте термометър, за предпочитане дигитален, в няколко точки, вкл. в най-дебелата част на месния продукт. Постигането на точната вътрешна температура при готвенето е от критична важност за приготвянето на безопасна храна.

Избегнете замърсяването

Много е важно да почиствате кухненските плотове, дъските за рязане и приборите за готвене, за да избегнете замърсяване на една храна от друга. Почиствайте между отделните операции, а за суровите храни и онези, които не изискват термична обработка, използвайте различни дъски за рязане.

Транспортирайте правилно

Студената храна трябва да остане студена, така че когато тръгвате на път, опаковайте храната с лед или ледени торбички в хладилна чанта. Студената храна трябва да се съхранява при температура не по-висока от 5 градуса. Опаковайте добре суровото месо, птиците и морските дарове, за да не замърсят останалата храна.

Как да съхранявате и притопляте остатъците

В рамките на два часа остатъците от храна трябва да се охладят до 21 градуса, а след това до 5 градуса в рамките на четири часа. По-големите количества трябва или да се раздробят на по-малки парчета или да се поставят в множество малки плитки контейнери. В хладилника пазете остатъците от храна не повече от три дни след сготвянето или замразете във фризера за по-дълго съхранение и притопляйте еднократно до 74 градуса за 15 секунди.

Виж още: Кога домашно приготвената храна може да ви натрови

Източник: Aramark / American Heart Association