Българският предприемач все повече осъзнава, че човешкият капитал е най-важният капитал, коментира изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал Добрин Иванов

Коледният бонус у нас обикновено е около 200 лева, показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, цитирано от БНТ.

Практиката сочи още, че колкото по-голяма е фирмата, толкова повече нараства и вероятността служителите й да получат финансова подкрепа за празниците.

Раздаването на коледни бонуси вече спокойно може да бъде наречено "традиция" - тази година служителите в 72% от фирмите у нас, близо 3/4, ще получат финансови поощрения преди празниците, а едва 16% от работодателите нямат намерение да раздават бонуси.

Колко обаче ще бъде празничната добавка към заплатата? Повечето компании обвързват бонуса с индивидуалните постижения на служителите и резултатите на фирмата като цяло.

Работещите в 60% от фирмите ще получат до 200 лева. Значително по-малко са онези, които ще разполагат с допълнителни 200 до 500 лева за харчене по празниците. Близо 30% от мениджърите възнамеряват да раздадат бонуси над 500 лева.

Ситуацията обаче е различна в столицата и провинцията. В Благоевград например частните фирми, които могат да дадат коледни добавки на служителите си, не са мнозинство. Повечето предприятия, където все пак ще има бонуси, са заделили средно по 50-100 лева на човек, установява репортаж на БНТ.

Според някои стимулите трябва да се различават - "едното е за свършена работа, другото е заради празника, но за празника трябва да е еднакво за всички".

Други са на мнение, че 100 лева за празника са достатъчни - "работодателите няма да обеднеят, а работниците няма да забогатеят", - но бонусът е необходим и заради покачването на цените спрямо предходните години.

Репортаж от бургаска фирма за реклама и маркентинг обаче показва, че 15-те служители няма да получат коледен бонус под формата на пари. Предвидено е все пак всеки да получи по нещо за празниците, макар и скромно - подаръци, осигурени от партньори, българска марка козметика. Организирано е и коледно парти с томбола.

"В България 95% от предприятията са микропредприятия до 10 души и всъщност всеки ще раздава бонуси според възможностите си - казва пред БНТ изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал Добрин Иванов. - Българският предприемач все повече осъзнава, че човешкият капитал е най-важният капитал."

Според проучването почти половината компании (48%), които са решили да стимулират служителите си, ще раздадат по-големи бонуси в сравнение с миналата година. 22% нямат намерение да променят размера на сумата, а 30% дори го намаляват.

Все пак мениджърите гледат към 2018 г. с надежда и очакват тя да е по-добра от изтичащата 2017-а, а близо половината се надяват да имат възможност да наемат и нови служители.

Източник: БНТ