Катастрофа на биткойна и спукване на жилищния балон са сред очакваните рискове за световните финансови пазари догодина

Дойчебанк разпространи списък в рамките на една страница с 30-те възможни риска за световните финансови пазари през 2018 г. според водещата немска финансова институция.

Те са в произволен ред и включват както рискове във възходяща посока, така и такива, които могат да провокират солиден трус и спад на финансовите пазари, обясни главният международен икономист на Дойчебанк Торстен Слок.

Гледаме на тези рискове не само като евентуални източници за повишаване на волатилноста на пазарите, но и като потенциални източници за по-бърз или по-бавен икономически растеж, отколкото този, заложен в нашите базови прогнози, добави експертът, чийто екип прогнозира за догодина 2,3% реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) в САЩ.

В списъка с 30-те възможни рискове анализаторите на Дойчебанк начело с Торстен Слок предупреждават, че евентуална катастрофа на водещата криптовалута "биткойн" може да навреди върху доверието при инвеститорите на дребно. Евентуално спукване на балоните в жилищния сектор буди опасения в Китай, Канада, Австралия, Швеция и Норвегия.

Инвеститорите също така може би не са готови дори за малка низходяща корекция на акциите, търгувани на "Уолстрийт", тъй като те не са виждали по-траен ценови спад от доста дълго време насам, допълва екипът на Дойчебанк.

В посока нагоре положителното въздействие от данъчната реформа в САЩ може по някакъв начин да бъде по-голямо от очакваното, убедени са икономистите на най-голямата немска банка.

Ето и списъка на Дойчебанк с основните рискове за капиталовите пазари догодина:

1. Инфлацията в САЩ да нарасне по-силно през второто тримесечие на 2018 г.

2. Европейската централна банка (ЕЦБ) да сигнализира за край на програмата за "количествени улеснения" още през второто тримесечие на следващата година.

3. Разширяване на лихвения спред на американските държавни облигации поради по-слаб интерес за техни покупки зад граница.

4. Изпитание за новото ръководство на Федералния резерв. (Дали ходовете на новия председател Джером Пауъл ще са мотивирани от политиката  или само от постъпващите икономически данни?)

5. Изненадващо рязко нарастване на инфлацията в Германия.

6. Изненадващо рязко нарастване в заплащането на труда в Германия.

7. Евентуален край на политиката на отрицателни лихви на ЕЦБ и влиянието му върху глобалните финансови пазари.

8. Промени в ръководството на Японската централна банка и изоставяне на настоящата агресивна стимулираща политика през втората половина на 2018 г.

9. Нарастване на лихвената премия на американските и германските държавни облигации с оглед наближаващия край на политиката на "количествени улеснения" на водещите в света централни банки.

10. Погрешни цени и фундаменти за акциите на американските компании.

11. Низходяща корекция на фондовите борси в САЩ. Дали пазарите са готови за дори слаба корекция, тъй като не са били свидетели на това от доста дълго време?

12. Скок на пазарната волатилност поради по-висока инфлация, геополитически сътресения или в резултат на забавяне на "количествените улеснения" от страна на централните банки.

13. Катастрофа на биткойна, която да навреди върху доверието при инвеститорите на дребно.

14. Ескалация на напрежението около Северна Корея или изненадващо намиране на решение на корейския конфликт.

15. По-голям от очакваното позитивен ефект от данъчната реформа на САЩ.

16. Продължаващо нарастване на неравенството в САЩ, което да доведе до повече недоволни гласоподаватели и още по-голям популизъм.

17. Провежданото разследване от бившия директор на ФБР Робърт Мюлер, назначен от Министерството на правосъдието за специален прокурор, който да разследва предполагаемата руска намеса в US изборите за президент.

18. Междинните избори в САЩ през ноември 2018.

19. Парламентарните избори в Италия, които ще се състоят през април или май.

20. Развитията около процеса по Брекзит.

21. Евентуално ново правителство в Обединеното кралство?

22. Великобритания изненадващо преразглежда решението си за Брекзит?

23. Президентските избори в Република Ирландия.

24. Местните избори във Великобритания.

25. Президентските избори в Русия.

26. Продължаващо поскъпване на суровините.

27. Спукване на жилищния балон в Канада или в Австралия.

28. Спукване на жилищния балон в Швеция или в Норвегия.

29. Спукване на жилищния балон в Китай и свързана с това низходяща корекция на китайския фондов пазар.

30. По-сериозно от очакваното "твърдо приземяване" на икономиката на Китай.

Източник: БНР