Кои храни отиват на различните сортове

Февруари е месецът, когато пием най-много червено вино. На 14 февруари празнуваме и деня на любовния еликсир, св. Трифон Зарезан. Ако сте в състояние да пиете отговорно и умерено - до две чаши на ден за мъжете и по една за жените, - червеното вино може дори да ви лекува. То съдържа висока концентрация на ресвератрол, който влияе върху продължителността на живота и намалява риска от диабет и сърдечни заболявания. 

Виж още: Бялото вино и храната, която си върви с него

Хубавото вино върви и с хубаво мезе. Виното и хранителните комбинации обаче са индивидуален избор, тъй като всеки има различно чувство за вкус. И все пак, червените вина си отиват много повече с по-тежки храни: говеждо месо, сирена, тестени изделия. С какви ястия е подходящо да съчетавате различните сортове?

1. Мерлото си отива с печено пиле или патица. Подходящо е да се консумира с плато от сирена или с паста, която е залята със сос от сирена и кашкавали.

2. Каберне совиньон е плътно вино, което може да се съчетава с обилни ястия като печено агнешко и говеждо месо. Подходящо е за всички видове паста, поднесена с червени сосове. Това вино е единственото, което си отива с черен шоколад или изделия от тъмен шоколад.

3. Пино ноар с радост ще украси всяка маса за коледната вечеря - идеално е с печена пуйка, както и с  печено агне. Съчетава се добре и с крем, леки меки сирена, овесени питки.

4. Портвайн е сладко вино, което съчетавайте само със силни сирена или с шоколадови изделия.

5. Сира е плътно вино, което си подхожда особено добре с пържоли на скара и печени зеленчуци. 

6. Италианските червени вина като санджовезе гарнирайте с богати месни сосове за спагети или изпробвайте с пица пеперони

Червените вина не са подходящи да се консумират с плодове, но не забравяйте - това са само насоки. Доверете се на собствената си преценка да ядете и пиете онова, което харесвате!

Виж още: Виното се съчетава най-добре с...

Източник: foodpanda