Джъстин Лин сяда на режисьорския стол, овакантен от Джей Джей Ейбрамс заради другия Star-филм, "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

Джей Джей Ейбрамс режисира първите два филма от възродената "Стар трек" поредица, а сега отстъпва мястото си на Джъстин Лин, известен най-вече с четирите си "Бързи и яростни" (третия, четвъртия, петия, смятан за най-добър, и шестия).

След като във финала на "Стар трек: Пропадане в мрака" екипажът на "Ентърпрайз" отплава в открития Космос на първото си същинско звездно пътешествие, тук ги заварваме вече по средата му, две и половина години по-късно. Принудени да изоставят кораба си заради нападение на извънземни, те се озовават на непозната планета без надежди за спасение...

Фотогалерия: Звездите от "Стар трек" на екрана и по червения килим

Кърк (Крис Пайн), Спок (Зак Куинто), Ухура (Зоуи Салдана), Чеков (Антон Йелчин, който загина нелепо дни преди премиерата), Скоти (Саймън Пег), д-р Маккой (Карл Ърбан) и Хикару Сулу (Джон Чо) са подложени на поредната доза премеждия в сблъсъка с новия злодей Крол, зад чиято нечовешка външност се крие британецът Идрис Елба, фаворит за ролята на Джеймс Бонд.

В първия трейлър това бе озвучено с любимите от детството на капитана "Бийсти бойс", по-точно култовото Sabotage ("класическа музика!"), а иначе официалната песен към филма, която върви с финалните надписи, е баладата Sledgehammer в изпълнение на Риана.

След първия трейлър феновете реагираха с възмущение, че им липсва духът на старите "Стар трек", но не забравяйте все пак, че се намираме в алтернативната действителност, където ни запрати Джей Джей.

Той запазва влиянието си и тук, в ролята на продуцент, като вече обяви, че в следващия филм Крис Хемсуърт се завръща като бащата на Кърк, както и че няма да има нов актьор в ролята на Чеков.

Сред статистите в "Отвъд" пък е един от най-богатите хора в света - основателят на "Амазон" Джеф Безос, който влиза в ролята на извънземен служител на Звездния флот.

Не виждаме Алис Ийв от "Пропадане в мрака", но новата мацка, която събра овациите, е танцьорката от алжирски произход София Бутела, снимала се в музикални клипове на Мадона, реклами на Nike и "Кингсман: Тайните служби".

Първите коментари са, че филмът връща хумора от старата поредица, от чиято тв премиера през септември се навършват 50 години.

Съсценарист е екранният Скоти - Пег, който стои зад култови британски комедии като Shawn of the Dead (2004), "Горещи топки" и "Краят на света".

"Стар трек: Отвъд" е по кината от 22 юли на 3D, IMAX 3D и 4DX.