Антон Йелчин, който играе младия навигатор на космическия кораб "Ентърпрайз" Павел Чеков, бил намерен мъртъв у дома си в Калифорния, прегазен от собствения си джип

Шокираща новина - на 27-годишна възраст загина звездата от "Стар трек" Антон Йелчин. Актьорът, който игра младия навигатор на "Ентърпрайз" Павел Чеков вече в три филма от поредицата, бил намерен мъртъв в двора на своя дом в Калифорния - прегазен от собствения си автомобил, тръгнал на заден ход по наклон. Джипът "Гранд чероки" бил модел 2015, изтеглен от продажба заради сходни проблеми...

Най-новият филм с Йелчин, "Стар трек: Отвъд", излиза по кината след броени дни, през юли. По ирония датата на смъртта му - 19 юни, съвпадна с рождения ден на колежката му във фантастичната трилогия Зоуи Салдана.

Антон е роден през 1989 г. в Ленинград, дн. Санкт Петербург, но няколко месеца по-късно родителите му - състезатели, а впоследствие треньори по фигурно пързаляне, - емигрират в САЩ.

Кариерата му пред камерата е започнала в детска възраст. Снимал се е в епизодични роли в сериали като "Спешно отделение", "Адвокатите", "Полицейско управление Ню Йорк", "Безследно изчезнали", Huff, "Закон и ред: Умисъл за престъпление" и "Престъпни намерения".

На големия екран сме го гледали още в "Сърца в Атлантида" (2001) по Стивън Кинг, "Завръщането на паяка" (2001), Alpha Dog (2006), "Терминатор: Спасение" (2009), "Нощта на ужасите" (2011), "Само любовниците остават живи" (2013).

Озвучава един от смърфовете в игралните филми от 2011 и 2013 г., в трилъра "Чудакът Томас" (2013) по едноименния роман от Дийн Кунц играе заглавния персонаж, а в "Луди от любов" / Like Crazy си партнира с Фелисити Джоунс.

След първия от новите "Стар трек" (2009), където героят му е едва на 17, е част от екипажа на кораба "Ентърпрайз" в продълженията "Стар трек: Пропадане в мрака" (2013) и "Стар трек: Отвъд" (2016).

Негови колеги  споделят в социалните мрежи своя шок и спомените си за него, а екипът на предстоящия филм излезе с общо изявление, разпратено до медиите от продуцента Джей Джей Ейбрамс, режисьор на предишните две части:

"Антон беше нашето малко братче. Но само на години - иначе беше мъдър, умен и интелектуално любопитен. Смехът му беше абсурден - не можехте да го чуете и не се засмете на свой ред. Той беше забавен, див и неизмерно талантлив. Неговата концентрация и отдаденост бяха възхитителни, както беше любовта му към семейството, приятелите, литературата и музиката.

Обичахме Антон, на работа или в свободното време. Всички сме шокирани, нямаме думи и сме съсипани, че светът изгуби един изключителен млад мъж.

На близките му изпращаме своята любов в тези непоносими минути. Антон ще ни липсва."

В "Туитър" профила на продуцентската си къща Bad Robot самият Джей Джей помести прощални думи към Антон и го определя като "невероятно умен, с добро сърце, изключително забавен и безпределно талантлив".