Анимацията "Ела, изпей", по кината от днес, пресъздава драмите и радостите около певчески формати като "Гласът", X Factor и "Мюзик айдъл", но... с животни, а саундтракът включва над 60 популярни песни от различни периоди и стилове

Прасе пее като Лейди Гага, овца - като Сийл, а зайче върти задница а ла Ники Минаж... Прилича на конкурса Зоовизия от мюзикъла "Островът на песните" на Матей Стоянов и композитора Борис Карадимчев. Там в страната Крокодилия се надпяваха орелът Сами от САЩ, зебрата Балуба от Африка, папагалът Браво от Латинска Америка, мечокът Миша от Русия, петелът Франсоа от Франция, вълчицата Капитолия от Италия и българското магаре Гръмотрън...

Сега си представете нещо подобно, само че със световни попхитове - и не куклена постановка, а холивудска анимация със заглавие Sing, на български: "Ела, изпей!".

Саундтракът включва 65 песни от различни периоди и стилове - от Франк Синатра до Тейлър Суифт през Стиви Уондър (изпял в дует с Ариана Гранде парчето за финалните надписи, Faith), - оставени да звучат без превод, в оригинал. Премиерата по кината е този петък, 23 декември, като възможно най-добрия коледен подарък за меломаните на всяка възраст.

Сюжетът:

Цялото животинско царство се е запалило да участва в обявения певчески конкурс с награден фонд 100 хил. долара. Негов организатор е коалата Бъстър Муун (Матю Макконъхи), чиято бляскава някога театрална зала днес е в криза...

Той обаче е вечен оптимист и е убеден, че когато си достигнал дъното, единственият път е нагоре. Би сторил всичко, за да съхрани изкуството, и организира "най-грандиозната музикална надпревара в света" - а една правописна грешка предизвиква огромен наплив от кандидати.

По време на прослушванията се открояват неколцина: бял мишок, който пее също толкова добре, колкото върти далавери (Сет Макфарлън), слоница в тийнейджърска възраст (Тори Кели) със сценична треска, голяма почти колкото туловището й, многодетна майка на 25 прасенца (Рийз Уидърспун) и млад гангстер - горила в истинския смисъл на думата (Тарън Еджъртън), решила да скъса с престъпната традиция на фамилията си...

Скарлет Йохансон (която в новата "Книга за джунглата" озвучи питона Каа) пък дава гласа си на бодливо свинче - пънкарка, която се опитва да скъса с дуетния си партньор и да започне самостоятелна кариера.

О, да не забравим и другото прасе - Гюнтер (Ник Крол), фен на Лейди Гага и хореографията в духа на "Флашданс".

Сценарист и режисьор е дебютантът в анимацията Гарт Дженингс ("Пътеводител на галактическия стопаджия", Son of Rambow), който също озвучава един персонаж - секретарката на Бъстър, гущер на преклонна възраст.

Крис Меледандри и Джанет Хийли са продуценти чрез анимационната студия "Илюминейшън", нашумяла с "Аз, проклетникът" и филма за миньоните, където също звучаха немалко култови парчета. През изминалата година те пуснаха и друга пълнометражна анимация с животни - "Сами вкъщи", посветена на домашните любимци и патилата им, когато вас ви няма у дома...

Тази есен вече гледахме музикална анимация и от студията "Дриймуъркс" - "Тролчета", където главните роли озвучиха Джъстин Тимбърлейк и звездата от "Перфектният ритъм" Ана Кендрик.

Изобщо, 2016-а беше провъзгласена за годината на анимациите. Сред фаворитите за "Оскар" се нареди още една анималистична комедия - "Зоотрополис" на "Дисни", където участва дори попзвездата Шакира, а на български героите се озвучаваха от Поли Генова и Александър Сано.

Най-големи шансове в сезона на наградите обаче има кукленият филм "Кубо и пътят на самурая", в чийто сюжет също са вплетени музиката и животинския свят.

Тенденцията в анимациите да се използват известни песни обаче намира най-ярко изражение в сериала на "Нетфликс" Beat Bugs, който беше пуснат през лятото и вече има втори сезон. Героите са бръмбари, а над 50-те песни на "Бийтълс" с уредени права се изпълняват от съвременни топвокалисти като Пинк, Еди Ведър, Алое Блак, Роби Уилямс, Сия, Род Стюарт и Крис Корнъл.