Режисьор на филма, по кината премиерно от този петък, 3 февруари, е знаменитият Джан Имоу, но дори той не може да спаси положението...

Мат Деймън, когото миналата година гледахме в четвъртия му филм като Джейсън Борн, е звездата в новата суперпродукция на знаменития китайски режисьор Джан Имоу ("Герой", "Летящи кинжали", откриването на олимпийските игри Пекин 2008).

"Великата стена" разказва за елитна военна част, която трябва да организира защитата на цялото човечество срещу митични, много свирепи и кръвожадни същества. Чудовищата заплашват да унищожат света ни, ако не бъдат спрени веднъж и завинаги...

Мястото, където се разгръща действието, е една от най-известните конструкции, дело на човешки ръце - Великата китайска стена.

Видео: Китайският клип на 30 Seconds to Mars

Макар да е заснет в Китай, 3D филмът е първата изцяло англоезична продукция на режисьора, която хвърля ръкавицата към холивудските блокбъстъри.

Идеята всъщност е американска - на Макс Брукс ("Z-та Световна война" - но книгата, не филма!), Едуард Цвик и Маршъл Херсковиц, а по сценария са работили Карло Бернар, Дъг Миро и Тони Гилрой.

В актьорския състав са още Тиан Джин, Педро Паскал ("Игра на тронове"), Уилям Дефо и Анди Лау.

Имоу не за първи път работи с холивудска звезда - Крисчън Бейл изпълни главната роля в предишния му филм "Цветята на войната" (2011), високобюджетна драма за клането в Нанкин през 1937 г., в която 2/3 от диалога беше на английски.

Първите отзиви на критиката към "Великата стена" обаче не са благосклонни - някои дори твърдят, че това е най-слабата роля на Мат Деймън в кариерата му. Дори изтъкнат режисьор като Джан Имоу не може да спаси този опит за холивудски капитализъм по китайски, категорични са други.

Източник: Форум филм България