Петият филм от поредицата за героя, станал по-популярен от Джеймс Бонд, е заснет и в Гърция. По кината от 29 юли (видео, снимки)

Мат Деймън, вече на 45, влиза за четвърти път в ролята на наемника със свръхспособности Джейсън Борн.

През септември м.г. продуцентът Франк Маршъл разпространи първи кадър от снимачната площадка в Гърция, който показа актьора в обичайната за героя му върхова форма.

Снимките приключиха през януари в Лас Вегас, а премиерната дата е 29 юли.

Режисьор отново е Пол Грийнграс. Той е и съсценарист заедно с Кристофър Рус и самия Деймън, който има "Оскар" за оригиналния сценарий на "Добрият Уил Хънтинг", написан заедно с Бен Афлек.

За основа на сюжета продължават да служат книгите от бащата на трилъра Робърт Лъдлъм и продълженията им от Ерик Лустбадер.

Във филма се завръща и Джулия Стайлс като вече бившата агентка на ЦРУ Ники, но главната актриса, която дели плаката с Деймън, е нашумялата Алисия Викандер ("Ex Machina: Бог от машината", "Седмият син", "Повелителят на кухнята"), отличена с "Оскар" с ролята си в "Момичето от Дания" и избрана за новата Лара Крофт.

Участват още Томи Лий Джоунс като агент на ЦРУ и французинът Венсан Касел, който се превъплъщава в основния злодей.

Според Деймън, който в "Наследството на Борн" (2012) беше заменен от Джеръми Ренър, сюжетът на петия "Борн" се върти около последиците от случая с Едуард Сноудън и изтичането на информация от ЦРУ.

Трейлърът ни показа как Борн опустошава Лас Вегас, използва протестите пред парламента в Гърция за прикритие и прекосява два континента, от Вашингтон до Лондон, с една-единствена цел - да разбере и приеме истината за себе си и да се опита да заживее нормален живот..

Пред "Бъзфийд" актьорът сподели, че този път филмът "показва Европа, стегната в обръча на рестриктивните мерки за финансови икономии, и света след скандала с разкритията на Сноудън... Текат всякакви дискусии за шпионирането, гражданските права и естеството на демокрацията".

Деймън се сне за първи път в тази роля за "Самоличността на Борн" (2002), а Пол Грийнграс го режисира в "Превъзходството на Борн" (2004) и "Ултиматумът на Борн" (2007). 

Самият Сноудън междувременно също стана герой на игрален филм, заснет от режисьора Оливър Стоун, където главната роля изпълнява Джоузеф Гордън-Левит.