Тайна от древността

Не, не е поредният ликьор на пазара. Нито пък някой екзотичен плод. Това е от онези трудни за произнасяне храни, които обаче са по-полезни от всеки познат плод и ще ви донесат повече удоволствие, отколкото който и да е ликьор.

В интерес на истината в Южна Америка има не една напитка, приготвена от това растение. Някои от тях са силно алкохолни и се твърди, че въпреки това запазват благоприятното си влияние върху организма. За жалост обаче тези питиета са трудно достъпни в нашата държава и затова ще наблегнем на по-хранителната страна на тези дребни и на пръв поглед дори невзрачни зрънца.

На първо място може би е добре да ви изясня защо са толкова уникални. Основно заради високата си хранителната стойност.

Също както киноата, амарантът е богат на протеини, аминокиселини и с високо съдържание на лизин. И също както елдата влияе благоприятно на стомаха и може дори да бъде използван за храна на бебетата.

Амарантът съдържа два пъти повече калций от млякото, което го прави изключително полезен за тялото наред с магнезий, фосфор и желязо. Богатата палитра от рецепти и лесното му приготвяне пък го прави често предпочитан. До голяма степен можете да го използвате във всичко, което решите.

Tikvichki s amarant

Най-често бива добавян в супи или прилаган като гарнитура към основни ястия. Особено полезен е за вегетарианците, защото може да им осигури необходимите протеини, които им липсват, заради избягването на месото.

Преди да бъде сготвен амарантът е добре да бъде накиснат (също както елдата и киноата) за няколко часа. Препоръчва се да са между 10 и 12 часа, за да се подобрят вкусовите му качества. Вари се в съотношение 1:3 (1:2,5) за около 20-25 минути.

Интересен факт е, че въпреки че родината на тази храна е Южна Америка, амарантът не търпи температури над 20 градуса. Затова, ако в къщата ви е по-топло просто го сложете в хладилника.

Ако пък сте много отегчени от готвенето, направете си пуканки от амарант. Това е едно типично мексиканско изкушение, което там е предпочитано подсладено със сироп или мед. Наричат го "алегрия" (щастие), затова и тези семена са натоварени с тежката репутация, че носят именно това - щастие.

Амарантът може да бъде закупен във всички по-големи супермаркети и биомагазини.